Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Voltatok olyan helyzetben,...

Voltatok olyan helyzetben, hogy már megtörtént eseményt észleltetek?

Figyelt kérdés
Gyakran előfordult már velem, hogy olyan dolgok történnek, amelyek már egyszer megtörténtek. Nem komoly eseményekről, hanem egyes helyzetekről beszélek: beszelek valakivel, egy adott helyen egy adott témáról. Tisztán emlékeztem, hogy ez már megtörtént. ledöbbentem. régebb is volt ilyen, de akkor nem emlékeztem ennyire pontosan, és nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget. Észleltetek hasonló dolgokat?
2009. szept. 28. 18:18
 1/4 anonim ***** válasza:
85%

Ilyesmit szinte mindenki átél. A jelenség neve: déja vu.

[link]

2009. szept. 28. 18:24
 2/4 anonim ***** válasza:
persze én már nem egyszer éltem át ilyet nagyon sokszor és minden alkalommal elgondolkottató elég érdekes dolog ez ...
2009. szept. 28. 21:58
 3/4 anonim ***** válasza:

yaaa tök fura, de nem tudod feleleveníteni hogy mikor volt és nem is tudod kitalálni hogy mi lesz a következő pillanatban amikor megérzed.. az olyan frusztráló :D

Állítólag csak az agy játszik ilyenkor magával XD (..de én azé hiszek a párhuzamos univerzumokban :)

2009. szept. 28. 23:04
 4/4 Kovács Pál ***** válasza:
100%

Ahogy már többen is megválaszolták a kérdésedet, ez a deja vu érzés. Én is rengetegszer átéltem már, és mindig nagyon bizarr érzés. Nem hiszem hogy lenne rá kielégítő magyarázat.

Szerintem két dolog lehetséges:

1. Az agyad megtréfál. Minden emlék kémiai nyomot hagy az agyban. Ha megismerkedsz valakivel, megjegyzed az arcát és utólag már felismered. Ha épp nincs előtted az illető, magadban is fel tudod idézni az arcát, de nem tökéletesen. Ha pedig ismét előtted áll az illető, mondhatni az agyad felfrissíti az emléktárat. "Ja igen! Te vagy az!" Ilyenkor az agy összeegyezteti a tárolt kémiai lenyomatot a jelen pillanatban érkező vizuális jelekkel, magyarul a kép amit látsz előhívja, és azonosítja az emlék alapján az illetőt.

Szóval a lényeg, hogy valószínűleg az agyad a deja vu pillanatában nem egy régi emléket hív elő, ahogy az előző esetben, hanem azt az emléket, ami abban a pillanatban íródik be az agyadba. (érted a különbséget? az előző esetben már volt emléked, itt még csak most képződik, de az agyad már elő is hívja). Ez megmagyarázza azt is, hogy az ember a deja vu lezajlása közben nem tudja "megmondani a jövőt", nem tudja megmondani, hogy mi történik a következő pillanatban. csak utólag tudja azt mondani, hogy mintha már egyszer átélte volna ezt a pillanatot.

A másik magyarázat, amit a barátnőm is vall, hogy a lelked tett egy rövidke időutazást, amikor aludtál. Jól hangzik, de én nem nagyon hiszek benne.

Mindenesetre hátborzongató egy érzés, annyi szent!

2009. okt. 1. 16:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!