Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ki lehet-e fejezni explicite...

Ki lehet-e fejezni explicite (Fibonacci számokhoz hasonlóan) a következő rekurziót? A (1) =12, a (2) =2 és a (3) =138 (n eleme Z) esetén a (n) =82* (a (n-1) +a (n-2) ) -a (n-3).

Figyelt kérdés

2013. máj. 2. 18:20
 1/4 anonim ***** válasza:
Igen. Minden rekurzió kifejezhető explicit módon.
2013. máj. 2. 18:52
 2/4 anonim ***** válasza:

Gondolom az is érdekelne hogyan.

Én nem fogom levezetni annyira nem érdekel, de leírom, hogyan tudod megtenni.

Először is keress egy számot, amihez tart ez a sorozat.

x=lim x->végtelen F(n)/F(n-1)

Ezt "szépítsd" egy kicsit mig nem kapsz egy olyan n-ed fokű( asszem ez pont másodfokú lesz, de ha ötödfokú vagy annál több lesz, akkor már nem lesz explicit megoldása, de numberikusan ekkor is lehet rá keresni képletet) egyenletet.

Az old meg az egyenletet.

Ebből a rekurzió megoldásai:

Szorozd be az egyenletet x^n taggal.

Majd megtudod hány elemibb sorozat lineáris kombinációja adja ki a megoldást. Ha ez megvan felírhatod az explicit megoldás képletét.

Egy kérdés: honnan szedted ezt a rekurziót? nem túl szép szerintem

2013. máj. 3. 12:37
 3/4 A kérdező kommentje:
x^3+y
2013. máj. 5. 21:39
 4/4 A kérdező kommentje:
(x^3+y^3-z^3-1)(x^3+y^3-z^3+1)=0 diofantoszi egyenletek megoldásai ezt a nem túl szép rekurziót követik. Azóta már hozzáfértem a megoldáshoz is, köszönettel.
2013. máj. 5. 21:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!