HCl és NH3 kimutatásánál azt a magyarázatot olvastam, hogy " ccHCl-oldatba mártott üvegbottal fehér füst" "NH3-oldatba mártott üvegbottal fehér füst" Ennek mi a magyarázata?
Figyelt kérdés
2013. ápr. 20. 18:12
1/11 Silber válasza:
A lényege, hogy ha egy-egy tömény HCl-oldatba, és egy tömény NH3-oldatba mártott üvegbotot egymáshoz közel tartasz, az elpárolgó HCl ill. NH3 egy finom eloszlású fehér színű sót (NH4Cl) képez, mely fehér füstként jelenik meg.
2/11 anonim válasza:
#1 Azzal a kiegészítéssel , hogy tömény NH3 nincs , mert ha már oldat , amibe belemártjuk az üvegbotot , akkor az NH4OH !!! Csak a rend kedvéért !
3/11 A kérdező kommentje:
Tehát a fehér füst az NH4Cl?
2013. ápr. 20. 22:20
4/11 Silber válasza:
Csak a rend kedvéért:
1.: A tömény "NH3-oldat" esetén 89,9 g NH3 oldható fel 100 ml vízben 0°C-on [1].
2.: Az oldaton belől sem apró NH4OH részecskék vannak jelen, hanem NH4+ és (OH-)-ionok. NH4OH nem állítható elő tiszta kristályos formában.
[1] [link]
5/11 A kérdező kommentje:
Oké, mindent értek, elolvastam még 1x. Köszönöm a választ!!
2013. ápr. 20. 22:26
6/11 anonim válasza:
Silber , előbb tanulj , aztán adj választ ! Az ammónia = gáz ! A folyadék ammónium hidroxid !
7/11 Silber válasza:
Vegyészmérnökit végeztem. Tanultam.
9/11 Silber válasza:
10/11 anonim válasza:
Silberrel értek egyet, de amúgy a NH4OH az nem is létezik mint molekula, hiszen a nitrogén csak a 4 hidrogént tudja megkötni, tehát gyakorlatilag nincs is ilyen, hogy NH4OH molekula, nem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!