Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Egy jó biológus segítségét...

Egy jó biológus segítségét kérném. Rendszertanban tud segíteni?

Figyelt kérdés

Épp ismételek az emelt érettségire biológiából. De az evolúció és a rendszertan elég bonyolult.

Amit tudok az az, hogy az eukarióták első képviselői ősi ostorosmoszatok lehettek és ezekből kezdett különválni a növényi-, állati- és gombák világa. A mai korszerű felosztás szerint, ugyanis nem csak úgy osztjuk fel az élővilágot, hogy prokarióták-egysejtűek-többsejtűek, hanem prokarióták-protiszták-gombák/növények/állatok. A protiszták közé viszont többsejtű eukarióták is tartoznak. A kérdésem az, hogy az ős ostorosoktól, hogy folytatódott az evolúció? Például az állábasok, csillósok csak evolúciós oldalágak az protiszták országában, vagy közük van az állatok kialakulásához? A növények miből származtathatóak? A gombák?

2013. ápr. 20. 18:07
 1/6 anonim válasza:

igazából nem tudom, hogy pontosan milyen részletesen kéred, de megpróbálom elmondani, hogy én mit tudok:

eukarióta: ősostorosokból fejlődött ki "minden" vagyis a moszatok, az állati egysejtűek.

Ősostorosokból: A moszatok: ostoros- sárga- barázsdás- vörös- és zöldmoszatok, majd ezekből a növények.

Ősostorosokból: Az állati egysejtűek(pl zöldszemesostoros, szerintem az állábas és a csillósok is) pedig az eu. többsejtűek, állatok.

Az ősostorosokból jön még a nyálkagombák amiből a gombák fejlődnek ki.

Egyébként én is most érettségizek emelt bioszból, szóval remélem hogy jól mondtam! :D

2013. ápr. 20. 19:03
 2/6 A kérdező kommentje:
Aha köszi. Ilyesmire gondoltam:D Viszont a zöld szemes ostoros mixotróf, vagyis heterotróf és autotróf módon is táplálkozik, így szerintem akkor nem sorolható be élesen az állati jellegű élőlények közé.
2013. ápr. 20. 19:07
 3/6 anonim válasza:

igaz-igaz! tényleg, mert sötétben válik csak heterotróffá..

mindenesetre, ha rájössz, hogy pontosan miből származtatják az állatokat akkor megosztanád velem is ? mert komolyan nem jövök rá :DD

2013. ápr. 20. 19:24
 4/6 A kérdező kommentje:
Oké. Hosszas tépelődés után arra következtettem, hogy az ostoros egysejtűeken belül vannak ún. galléros-ostorosok és ezek az egysejtűek az "előfutárai" az állatoknak a kutatók szerint, mivel a legkezdetlegesebb állatok, a szivacsok törzsében megjelennek ehhez hasonló gallérral rendelkező sejtek.
2013. ápr. 20. 19:27
 5/6 anonim válasza:

értem okés, köszii :))

sok szerencsét az érettségihez!

2013. ápr. 20. 19:33
 6/6 Makoscsiga ***** válasza:

Hajjaj, ez nagyon összetett dolog, nem tudom, hogy mennyire kell ezt nektek tudni érettségire... Szóval manapság az eukariótákat a ostoraik szerint osztjuk fel. Az egy vagy többsejtűség nem szempont, a hagyományos gombák pedig szétszóródtak a törzsfán.

[link]

Érdemes megnézni az angol wikipédia oldalt, nagyon alapos és pontos, főleg a felosztást. Szóval alapvetően vannak egy és kétostorosak (bikont, unikont).

A bikontákhoz tartoznak a növények (viridiplantae) és az összes különböző moszatfajta (...phyta), és ide tartoznak a csillós egysejtűek (ciliata), ugyancsak ide tartozik a zöld szemes ostoros (Euglenozoa). (Meg néhány gombatörzs)

A másik nagy klád az unikonta, ide tartoznak az amőbaszerű egysejtűek (Amoebazoa) A csoport egyik alcsoportjába tartoznak az állatok (Metazoa), amivel egyenrangú csoport a szivacsokat is tartalmazó galléros ostorosoké. A gombák az unikonták egy másik ágán van.

2013. ápr. 20. 23:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!