Mennyi idő alatt jut el egy inger az agyig? Bárki bármit tud kérem írjon.
A tankönyvbe ez a feladat van:
A legnagyobb ma élő állat a kékbálna. Az agya és az uszonya vége közt akár 25 méteres távolság is lehet. Mennyi idő múlva veszi észre leghamarabb egy ekkora élőlény, ha ingerlik a farkuszonyát?
A googleban és a tankönyvben nem találtam semmit. Ha bárki tud valamilyen adatot kérem szóljon akkor én már kiszámolom. THX
ha emlékeim nem csalnak akkor 20 m/s körüli a "jelátvitel" sebessége.
De erről már több mint 25 éve tanultam:)
Button állítólag 0,16 másodperc alatt reagált a mai téves zöld jelzésre, de igazából össze vissza maszatoltak abban a cikkben, amit erről olvastam.
Az ember idegrendszerről szóló wiki oldalon ezt találtam: "Egy idegrost ingerületvezetésének sebessége arányos az axon keresztmetszetének méretével, a vastagabb rostok ingervezetése gyorsabb, mint a vékonyabb rostoké. A vastag motoros rostokban (alfa rostok) az ingerületvezetés sebessége akár 70–120 m/s (252–432 km/h) is lehet. A vékonyabb érző rostok vezetési sebessége jóval kisebb."
De egy bálnának lehet, hogy gyorsabb, mivel gondolom vastagabb a gerince, ilyesmi.
Bárki bármit tud még várom a válaszát!!!
És amúgy milyen tipusú idegsejt szállítja az ingerületet?
Köszönöm!!!
Az első tudta jól :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!