Szilícium előállítása?
Így esetleg nem lehet előállítani? Elemi szilícium elállítására a következ reakciót használhatjuk:
SiO2 + 2
M
g = 2
M
gO + Si
E reakciót a következ folyamatok kísérik:
2
M
g + Si =
M
g2Si3
M
g + N2 =
M
g3N2
A kísérletet virágcserépben hajtjuk végre, melynek alsó nyílását cserépdarabbal befedjük. 4 gfinom SiO2- és 6 g Mg-porból keveréket készítünk s azt a virágcserépbe töltjük. Közepébelyukat fúrunk és ebbe 6-8 cm hosszú magnéziumszalagot szúrunk. A cserepet azbeszthálónvasháromlábra tesszük és a Mg-szalag végét Bunsen-ég lángjával meggyújtjuk. Az ég Mgheves tztünemény kíséretében megindítja a reakciót. Lehlés után a terméket porcelánmozsárban jól eldörzsöljük, és nagy fzpohárba öntjük. 100 cm
3
desztillált víz és100 cm
3
tömény HCl elegyével leöntjük. A sav hatására a Mg2Si és Mg
3N
2 az alábbiegyenletek szerint reagál:
M
g2Si + 4 HCl = SiH4 + 2
M
gCl2
M
g3N2 + 8 HCl = 2 NH4Cl + 3
M
gCl2
A SiH4 a levegn azonnal meggyullad és SiO2-dá ég el, miközben fehér füst jelenik meg éskis pukkanásokat hallunk. Visszamarad a barna szín amorf szilícium, melyet szívótölcsérenleszívunk, a szrn híg sósavval mossuk, majd megszárítjuk.
Szívesen. Egyébként én azt tapasztaltam, hogy szobahőmérsékleten is vezet.
Közeljövőben megpróbálok még beszerezni és éppen ezért keresgéltem.
Talán itt lehet: [link]
Kérdés mennyi a minimális mennyiség és milyen árban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!