Valaki leírná érthetően, hogyan kell baktériumot tenyészteni?
Tudom hogy kell
-petri csésze (van)
-agaragar-táptalajt (nincs, lehetne helyettesíteni, ha nem, akkor hol lehet beszerezni?)
- kb. 36 C-os hőmérséklet (nincs, csak 22 C körül az nagyon nagy baj?)
Nagy kérdés, hogy milyen baktériumot akarsz tenyészteni... van olyan ami nem nő 37C-on, csak 7oC felett és van olyan, ami nem nő oxigén jelenlétében.
Ha csak amolyan "mezei" bacit akarsz tenyészteni, mint pl. az E. coli, akkor a 37C messze nem kötelező. Nálunk a laborban egy hétvége alatt simán kinőnek a telepek szobahőmérsékleten.
Puffer nem szükséges, többnyire csak a pH van beállítva, de olyan stabil a rendszer, hogy nem szükséges a pufferelés.
Az a kérdés, hogy mit akarsz adni enni nekik? A standard baci táp élesztőkivonatból és emésztett tejfehérjéből (kazein) áll, ez a tryptone. Házilag talán a sima tej is megfelelhet, de mindenképpen érdemes előtte jó alaposan felforralni, hogy ne legyen benne lactobacillus.
Az is kérdéses, hogy milyen formában akarod tenyészteni őket, mert lehet szilárd táptalajon (mint pl. agar egy pertricészében vagy kémcsőben.), de lehet tisztán folyadékalapú, úgynevezett szuszpenziós kultúrát készíteni, ez utóbbihoz nem kell agar, de ugye itt nem lesznek telepek, csak egyre zavarosodik az oldat. Az agart nehéz helyettesíteni, mert a fehérjéből álló zselatint le tudják bontani a bacik. :-D
"Valaki leírná érthetően, hogyan kell baktériumot tenyészteni?"
Ha a baktériumtenyésztés legegyszerűbb, otthon is elvégezhető módjára vagy kíváncsi, akkor itt a recept:
-Forralj fel fél liter tejet.
-Hagyd lehűlni kb 44-5oC-ra. (már tudod kézben tartani a lábast, de azért még igencsak meleg.)
-Keverj bele fél evőkanál élőflórás joghurtot.
-Töltsd be egy termoszba, vagy a lábast csomagold be ruhák közé, hogy minél lassabban hűljön le.
-Másnap reggelre a joghurtban lévő baktériumok elszaporodnak, metabolizálják a tejben lévő cukrot, de mivel nincs elég oxigén, a fermentáció során keletkező tejsav leviszi a tej pHját, aminek hatására a kazein fehérje kicsapódik, és az egész térfogat a joghurtra jellemző géles állagúvá válik.
-Kis gyümölccsel, müzlivel isteni. Jó étvágyat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!