Hogyan kell egy vegyületben megállapitani a vegyértékeket?
Figyelt kérdés
Valaki leírná részletesen lépésről-lépésre?nagyon megköszönném.2013. márc. 18. 15:24
1/6 anonim válasza:
Meg kell tanulni az egyes elemek vegyértékeit!
2/6 A kérdező kommentje:
Az összeset?Mert egy párat tudok, de abból hogy következtetem ki a másik/többi elemét a vegyületben?
2013. márc. 18. 15:36
3/6 A kérdező kommentje:
És a változó vegyértékűeknél?
2013. márc. 18. 15:37
4/6 anonim válasza:
Fluor -1.
Alkálifémek: +1
Alkáliföldfémek: +2
Hidrogén: +1, kivéve a hidridekben, ott -1.
Oxigén: jórészt -2. A peroxidokban +1
A vegyület semleges, a többit ezek alapján tudod kiszámolni.
5/6 anonim válasza:
Ja, persze: Halogének jórészt -1.
6/6 A kérdező kommentje:
Mi az iskolában így vettük: pl ZnCl2, tudtuk, hogy a klórnak 1 a vegyértéke, megszoroztuk az indexével, kijött 2. A cinknél is 2 kell kijöjjön, tehát, mivel 1 az indexe, 2 a vegyértéke. Római számokkal szépen az egyes elmek felé irtuk a kapott vegyértéket.
Namármost: pl H3PO4 esetében hogy járok el? tudom, hogy az oxigén 2 vegyértékű, a hidrogén 1, de a szorzatos mese itt nem működik.Hogy kapom meg a foszfor vegyértékét?
Bocs, hogy ilyen értetlen vagyok, még barátkozok a kémiával. És köszi a választ:)
2013. márc. 19. 15:40
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!