Azt olvasom, hogy az enzim rekcióspecifikus katalizátor, azaz csak egyféle biokémiai reakciót katalizál. Ez elvi dolog, vagy csak a természetben előfordulókra igaz? Elvileg lehetne mesterségesen készíteni vegyeset is?
Maga a reakciótípus általában specifikus, de nem csak egy adott vegyületnél működhetnek. Most bocsi hogy angoul írom ki a nevüket, magyarul nem tanultam! Például az aconitase enzim képes dehidratálni az isocitric savat és a citric savat, természetesen csak ha megfelelő sztereoizomereket veszünk. Anti elimináció történik mindkét esetben, ez egyfajta reakciótípus de 2 külön reakció (ugye mást reagáltattunk).
Mesterségesen gondolom nincs akadálya a multifunkcionális enzimek létrehozásának, de amennyire tudom, "a természet nem volt ilyen ötletes". Aztán ki tudja, talán mégis léteznek ilyen enzimek, csak még nem hallottam róluk, vagy nem fedezték fel őket.
Igen, csakhogy a savjcibicska se jó igazán semmire sem. A sejtnek meg célszerszámjai vannak, amelyek egy típusú reakciót tudnak katalizálni, de azt nagyon gyorsan.
Olyan van, hogy egy nagyobb polipeptid láncra több katalitikusan aktív domén van felfűzve, amik más-más reakciót katalizálnak, de gondolom az világos, hogy nem az, amire te gondolsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!