Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Igaz, hogy az emberi agy...

Igaz, hogy az emberi agy szerkezetében több a kapcsolódás, mint ahány atom az egész galaxisban van?

Figyelt kérdés
Ez nagyon hihetetlenül hangzik, de olyantól hallottam, aki nem szokott hülyeségeket beszélni...
2009. szept. 9. 22:28
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%
Erős túlzás.
2009. szept. 9. 22:36
 2/14 anonim ***** válasza:
96%

Ha belegondolsz, minden idegsejt-kapcsolódás kialakításához már eleve szükség van legalább egy, de valójában jóval több atomra. Tehát nem lehet több kapcsolódási pont, hiszen az agy atomjai részei a galaxis atomjainak.

Amivel kevered szerintem, azaz emberi DNS-nek megfelelő hosszúságú DNS-lánc összes lehetséges bázissorrendje, ami valóban több, mint az atomok száma a galaxisban :)

2009. szept. 9. 22:41
 3/14 anonim ***** válasza:
100%
Én is az előttem levőknek adok igazat, bár az is lehet, hogy az illető, aki ezt mondta, szintén vmilyen kombinatorikai dologra gondolt, mint ahogy a bázissorrendnél van. Most csak egy szemléltető példát mondok. Tegyük fel, hogy az iwiwen van 1 millió ember. Ők jelképezhetik az atomokat. Viszont ezeknek a kapcsolódási száma sokkal több lehet 1 milliónál. Ugyanis ha mind az egymillió embernek csak 1 ismerőse lenne, az már rögtön fél millió kapcsolódási szál. (Azért mert ha nekem 1 ismerősöm van, de neki is 1 ismerőse van, akkor az nyilván én vagyok, és ez csak 1 kapcsolódás.) Most gondold el, így átlagban van az embereknek 300-500 ismerőse, ez hányszorosára növeli a kapcsolódási szálak számát... Valahogy így lehet ez az agynál is, úgyhogy sztem azért lehet, h mégse mondott hülyeséget az illető.
2009. szept. 10. 01:25
 4/14 anonim ***** válasza:
100%
Jaja, az illető vagy nem mondott hülyeséget és te értetted félre, vagy már eleve ő is félreértett valakit. Mindenesetre nem így, de lehet igaz. Amúgy az 5x5x5 rubik kockának is több a variációs lehetősége, mint amennyi atomot sejtenek a világban.
2009. szept. 10. 07:55
 5/14 anonim ***** válasza:
93%

Az emberi agy közel 10^13 db neuront tartalmaz. Ennél kb. 50-szer több glia van csak a CNS-ben, ez 7,5*10^15-en.

A cerebrális cortex össz-szinapszisszáma kb. 240*10^12. Összehasonlításképp: egy Purkinje-sejt összes szinapszisa kb. 200000 (ez _egyetlen sejt), a kisagy Purkinje-sejtjeinek száma kb. 25 millió.

Ha akarjátok, írok még adatokat (ma vettem meg a neuroanatkönyvem :)). A lényeg, hogy JÓVAL TÖBB szinapszis van _egyetlen_ agyban, mint ahány atom egyáltalán elképzelhető a Galaxisban. :)

2009. szept. 10. 16:43
 6/14 anonim ***** válasza:
100%

Most tisztáztuk feljebb, hogy a valóságban nincs több szinapszis az agyban mint ahány atom a galaxisban, csak matematikailag több is lehetne.

Képzeld el úgy, hogy egy emberi fej jóval kisebb, mint 1 m3 térfogatú. Akármennyi dolgot zsúfolsz bele, akkor is egy bizonyos maximum számú atom fér el benne. És mivel egy szinapszis kialakításához nem egy atom kell, hanem inkább milliók, így látható, hogy a gyakorlatban még magában a fejben is több atom van mint szinapszis, nemhogy a világegyetemben.

Mindössze az az igaz, hogy nagyobb számú kombináció képzelhetö el a neuronok közt, mint a világ atomjainak száma.

2009. szept. 10. 17:15
 7/14 anonim ***** válasza:
100%
Jaja, kedves biológus, nagyon jó, hogy ezt így, de azért ne essünk tévedésbe: 25 milliószor valamennyi szer 10^12 az még mindig rohadtul kevés. 10^12 az még mindig könnyedén leírható SI prefixummal: tera. Az atomok száma 10^42 körülire saccolódik, de lehet ez az egy csillagban lévő protonok száma? Mindegy, a nagyságrendet érezzük azért.
2009. szept. 10. 20:38
 8/14 A kérdező kommentje:
Közben én is utánajártam és megkérdeztem egy orvostanhallgató ismerősömet, azt hittem hülyének fog nézni, de a legnagyobb nyugalommal mondta, hogy ez igaz.
2009. szept. 19. 13:45
 9/14 anonim válasza:

Hülyeség.

Mi is a galaxisban vagyunk, tehát az agy atomja ( Kapcsolodásokkal ) is beleszámit.

2009. nov. 4. 19:25
 10/14 anonim ***** válasza:
Az orvostanhallgató ismerősöd szerencsére nem ért a fizikához, különben azt kéne mondanom, hogy idióta. Így se egészen normális, vagy te még mindig nagyon félreérted a dolgokat. Fizikai képtelenség, hogy TÖBB legyen, és tudjuk, hogy nem is egyenlő, mivel ha két darab agy van, akkor már két galaxis összes atomjából kéne megalkotni, és akkor a galaxis maga még sehol sincs :)
2009. nov. 5. 08:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!