Hány cm föld réteg kell?
1.: mivel kb. 2 méter mélyen a föld hőmérséklete már többé-kevésbé állandó (kb. 10 fok), ezért akármennyi földet is hordasz egy kupacba, az alatt mindenképpen kb. 10 fok lesz a hőmérséklet. Tehát ha nem fűtöd, ennél hidegebb akkor sem lesz, de ha ennél melegebbet akarsz, akkor folyamatosan fűtened kell.
2.: A Föld középpontja felé haladva kilométerenként kábé 2 kelvinnel emelkedik a hőmérséklet. Tehát ha leásol 10 km mélyre, ott már kb. 30 fok lesz állandóan a bunkerodban, így nem kell fűtened.
Annyit pontosítanék, hogy 30 méterenként 1 fokkal növekszik a hőmérséklet (ez az érték hazánkban általában 20 méterenként 1 fok).
Magyarország legmélyebb bányájában (a kővágószőlősi V. számú bányaüzem tengerszintszerinti -1150 méteres mélységben) +53°C volt.
A Kola-félszigeti szupermély fúrásnál 12262 méter mélyen már 180°C-t mértek.
Hmm, ez érdekes. Azt írja:
"A földkéreg Földünk legkülső kőzetburka. (...) Vastagsága átlagosan 30–40 km"
Majd ezt:
"A kéreg hőmérséklete a mélységgel változik, (...) néhány tucat méter után állandó lesz és onnan kilométerenként nagyjából 30 °C-kal növekszik a hőmérséklet, egészen a köpeny határáig, ahol kb. 400 °C-ot ér el."
Ha ezt a 30-40 km-t számolom kéregvastagságnak, az akkor is 1000 fok körüli hőmérsékletet jelentene a köpeny határáig, nem 400-at. Ám ha összevetem a Kola-félszigeti fúrással, ott 12 km mélyen mértek 180 fokot, vagyis kb. 15 fok növekedés kilométerenként. Ez sokkal inkább alátámasztja a 400 fok körüli köpenyhatár-hőmérsékletet. Én amúgy 20 fokról tudtam nem 2-ről, csak valahogy lemaradt egy nulla ^^ Elnézést.
Mindenesetre ez jó hír neked kérdező, hiszen nem kell 10, hanem csak kb. 1 kilométer mély lyukat ásnod :D
...2 méter mélyen kb. 10 fok
... hazánkban 20 méterenként 1 fok
Elég a 20 fok az embernek, de 10 -ről indul, ezért 200m-nél már megvan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!