FIZIKA-PROBLÉMA!?! Sziasztok! Lehet, hogy nem ép a kérdésem, de sajna nem tartozik a kedvenceim közé a fizika és most kezdtük, ugye év elején van, és senki nem tud egy normális választ adni arra. (bővebben alul)
, hogy pl mi az hogy állandó. Téll. mit jelent az a fizikában h állandó???Meg a vektormennyiségeket sem értem. Azt mondják, hogy iránya van, most akkor ennyiből kormánya is???meg gázpedál..stb. Nem értem még az összeadásokat sem. Konkrét példa: a+b=b*c/d
ebből hogyan kapom meg a "d"-t, ha a és b állandó. Ez nekem kínai! Tudna valaki nekem segítséget nyújtani, vagy valami honlapot írni, amiből ez nekem kiderül és az IQ 97-es agyam is felfogja???
Köszii
Sajnos én sem vagyok jó ebből, de itt van egy jó példa a vektorokra:
1) Állandó az egy olyan dolog, amit a mértékegységek önkényes választása miatt vezettek be. Majd egyszer lesz egy mértékegységrendszer, amiben nem lesznek állandók (vagyis minden állandó 1 lesz).
2) A vektor az egy irányított szakasz, azaz egy szakasz, aminek kiemelted az egyik végét. Miért lenne kormánya? De a legegyszerűbb, ha úgy gondolsz rá, mint egy számsorozatra, két vagy három tagú, attól függ hogy síkban vagy térben gondolkodunk épp. A műveleteket mindenképpen így kell majd végezni.
3) a+b=b*c/d, d-re rendezel, azaz: átszorzol d-vel (ekkor d*(a+b) = b*c) és leosztasz a+b-vel, feltételezve, hogy a+b nem 0. Ekkor d = valami, kijött. Ha a+b = 0, akkor b*c is 0, azaz vagy b vagy c 0. De a és b állandó, tehát tudjuk róluk hogy mennyi.
Az állandó, mint a neve is mutatja, egy olyan érték ami nem változik. Ilyen például a földi gravitációs gyorsulás, ami minden feladatban 10m/s. De egy feladat mondhatja azt is például hogy: "Egy autó állandó 2m/s gyorsulással halad 10 másodpercig..." Ebben az esetben az autó gyorsulása nem változik, a=2m/s lesz végig.
A vektorok szemléltetéséhez vegyünk egy autót. Ez az autó megy 60-nal. Na de merre megy az autó? Ezt a sebesség önmagában nem árulja el(,mert a sebesség vektormennyiség). Itt jönnek be a vektorok, amik tulajdonképpen nyilak. A nyíl iránya mutatja a mi esetünkben az autó irányát, míg a vektor hossza a sebességet jelenti.
Az egyenletmegoldáshoz (a+b=b*c/d) mindig használható a mérleg-elv, azaz mindkét oldallal ugyanazt csinálod. Először szorozzuk meg d-vel: (a+b)*d=b*c, majd leosztunk a+b-vel így megkapjuk a d-re rendezett alakot: d=b*c/(a+b)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!