Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Alkáli fémeket honnan lehet...

Alkáli fémeket honnan lehet szerezni?

Figyelt kérdés
Nem valami aljas szándékra kéne , hanem egy kémiai elemek gyűjteményébe. A tárolást meg tudom oldani biztonságosan , de beszerezni nem tudok. tudtok segíteni ?

2013. febr. 12. 21:10
 1/8 anonim ***** válasza:
Kémiaszertárból.
2013. febr. 12. 23:19
 2/8 anonim ***** válasza:

A lítium (Li), nátrium (Na), kálium (K), gondolom nem gond.

/lítium Gyakoriság a földkéregben 0.0017%/

Az alábbi 3 kell?

rubídium Gyakoriság 0.0060%

cézium Gyakoriság 0.00019%

francium Mindössze 30 g létezik a Föld kérgében

2013. febr. 13. 11:13
 3/8 A kérdező kommentje:
A Lítium , Nátrium ,és a Kálium is kellene de azt sem tudok szerezni. A Rubídiumra és a tőle nehezebbekre nem gondoltam mert azok már eléggé reakcióképesek és veszélyesek, de a három könnyebbet sem tudom beszerezni. Ebben tudnál segíteni ?
2013. febr. 13. 11:53
 4/8 anonim ***** válasza:

Csak tanácsot tudok adni

Lítium: lítium akkumulátorból kivonni

Nátrium: konyhasóból elektrolízissel

Kálium: KOH olvadékának elektrolízisével

[link]

2013. febr. 13. 12:32
 5/8 Doruss ***** válasza:
Vegyészüzletekben nem lehet kapni?
2013. febr. 13. 19:29
 6/8 anonim ***** válasza:

Tiszta vegyszereket, főleg tiszta elemeket csak úgy gyűjteménybe sajnos nem lehet szerezni. Ahhogy, hogy legalább technikai minőségű, vagy annál tisztább elemeket vehess kellenek engedélyek, és igazolás, hogy munkához kell.

Az elektrolízist otthon megoldani nagyon körülményes és nem kifizetődő, (megint csak) sajnos. Csak, hogy lásd mennyire körülményes: nátriumot, káliumot vizes oldatban nem tudsz úgy elektroliálni, hogy fém váljon le, mert az a vízzel egyből elreagál. A nátriumot ipari körülmények között olvadékából higany-elektróddal szokták leválasztani, aminek az otthoni megvalósítása megint csak több sebből vérzik, szóval sajnos be kell érnünk a suli szertárral, ha onnan megoldható (de csak ha nagyon muszáj, így is elég rossz anyagi helyzetben van minden magyar iskola). Régebben én is terveztem egy ilyen gyűjteményt, de hamar letettem róla :(

2013. febr. 13. 21:07
 7/8 anonim ***** válasza:

Simán lehet gyűjteni elemeket, legfeljebb a radioaktívakkal lehet gond. Vannak is ilyen internetes oldalak, csak egy baj van, hogy nem magyarok, ha ez probléma. (Egyébként elektrolízissel nem lehet nátriumot bontani csak úgy simán, ahhoz higanykatód kell.)

[link]

[link]

2013. febr. 16. 19:53
 8/8 anonim ***** válasza:

Van magyar oldal is:

[link]

2013. febr. 22. 21:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!