Alkáli fémeket honnan lehet szerezni?
A lítium (Li), nátrium (Na), kálium (K), gondolom nem gond.
/lítium Gyakoriság a földkéregben 0.0017%/
Az alábbi 3 kell?
rubídium Gyakoriság 0.0060%
cézium Gyakoriság 0.00019%
francium Mindössze 30 g létezik a Föld kérgében
Csak tanácsot tudok adni
Lítium: lítium akkumulátorból kivonni
Nátrium: konyhasóból elektrolízissel
Kálium: KOH olvadékának elektrolízisével
Tiszta vegyszereket, főleg tiszta elemeket csak úgy gyűjteménybe sajnos nem lehet szerezni. Ahhogy, hogy legalább technikai minőségű, vagy annál tisztább elemeket vehess kellenek engedélyek, és igazolás, hogy munkához kell.
Az elektrolízist otthon megoldani nagyon körülményes és nem kifizetődő, (megint csak) sajnos. Csak, hogy lásd mennyire körülményes: nátriumot, káliumot vizes oldatban nem tudsz úgy elektroliálni, hogy fém váljon le, mert az a vízzel egyből elreagál. A nátriumot ipari körülmények között olvadékából higany-elektróddal szokták leválasztani, aminek az otthoni megvalósítása megint csak több sebből vérzik, szóval sajnos be kell érnünk a suli szertárral, ha onnan megoldható (de csak ha nagyon muszáj, így is elég rossz anyagi helyzetben van minden magyar iskola). Régebben én is terveztem egy ilyen gyűjteményt, de hamar letettem róla :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!