Mi a legjobb hazai biológiai határozó, amelyből egyrészt új ismereteket lehet szerezni, viszont gyakorlati haszna is van (pl. egy kiránduláson növényfajtákat lehet felismerni belőle)?
Minden határozóból lehet új ismereteket szerezni, ha sokáig lapozgatod. Ha egy egyszerű növényhatározóra gondolsz, szerintem a Kis növényhatározó bőven megteszi (Simon-Csapody), de az újabb Növényismeret (Simon-Seregélyes) tágabb témában igazít el (pl. az élőhelyekről is ír az elején).
Persze a legjobb úgyis a Simon-Seregélyes Növényhatározó, a kétkötetes nagy, de ez a szint nem hiszem, hogy kéne neked (bár nem tudom, mire kell).
Én rovarokkal foglalkozom igen régóta, és én rovaros rendszerező jellegű, határozó könyveket vettem:
Kezdtem apukám Búvár Zsebkönyveivel: Bogarak; Lepkék; Szitakötők, kérészek, hangyalesők; Kabócák, bodobácsok; Sáskák, szöcskék, tücskök; Egzotikus rovarok; Trópusi pillangók
A búvár zsebkönyvek kezdőknek nagyon jók, de csak rajzok, és nem fényképek vannak bennük. Fényképes könyvek: Természetkalauz sorozatból a Rovarok; Lepkék; Kétéltűek és hüllők.
Megvan még, de kevésbé jó könyv a Határozó kézikönyvek sorozatból a Bogarak, szitakötők, pókok és más ízeltlábúak c. könyv. Ebben jó a leírás, de elég kevés fajt mutat be.
Legújabb zsákmányom az ÉlőVilág könyvtár sorozatból a Bogarak c. könyv, nagyon nagyon jó, szépen kidolgozott, alaposan összerendezett munka.
Ezeknek rengeteg gyakorlati hasznát láttam én, ugyanis ha kimegyek egy rétre, erdőbe, parkba, stb., 50 rovarból 45-re biztosan megmondom fajra pontosan, miről van szó, a maradék 5 egyedből pedig 2-3-ra legalább meg tudom mondani, hogy kb. milyen rovarok rokonsági körébe tartozik.
Jó könyvvásárlást, olvasgatást, és jó természetjárást! :)
Üdv.: polarbeer
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!