Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért piros a hónaposretek?...

Miért piros a hónaposretek? És miért nem piros a jégcsapretek?

Figyelt kérdés

2013. febr. 10. 20:28
 1/10 anonim ***** válasza:
62%
Mert hiperpigmentált, azaz a retkek között a roma nemzetiséget képviseli.
2013. febr. 10. 21:00
 2/10 anonim ***** válasza:
Inkább azért, hogy vásárláskor már messziről megkülönböztessük.
2013. febr. 12. 12:37
 3/10 anonim ***** válasza:
2. válaszoló, a jégcsapretektől való megkülönböztetéshez elég lenne a jelentősen eltérő alakja, nem kellene még festenie is magát. ;)
2013. febr. 12. 12:46
 4/10 mustafa33 ***** válasza:
Még van egy. De nem tudom le szabad e írni a nevét. Ezért inkább afroamerikai reteknek írom. ☻
2013. febr. 13. 02:56
 5/10 anonim ***** válasza:

Na, hát megint nem jött normális válasz, pedig nagyon kíváncsi lennék rá. :D

Kérdező, szerintem emeld ki megint a kérdést majd egyszer, hátha legközelebb több szerencséd lesz. :)

Addig egy lökött ötlet, kissé ellentmondva az előző válaszomnak: a formájukról is látszik, hogy a jégcsapretek a fiú, a hónaposretek pedig a lány; így az előbbinek nem kell a smink, de az utóbbinak igen. :D

2013. febr. 14. 23:21
 6/10 mustafa33 ***** válasza:
Mert szégynekezik, hogy dundi.
2013. febr. 15. 00:51
 7/10 anonim ***** válasza:
Jelentem tisztelettel, a múlt héten láttam egy számomra újfajta retket; az ártáblán a "fehérretek" megnevezés szerepelt. Nagyobb a hónaposreteknél, gömbölyűbb is; tehát dundibb, mégsem szégyelli magát. :D
2013. febr. 26. 14:26
 8/10 Pietrosol ***** válasza:

Szia!

A retek színe a bőrszövetben található glikozidok és a hozzájuk kötődő antociánok mennyiségétől függ. A hónaposretek nagy számú glikozidjaihoz több pigment kötődik, míg a jégcsapretekben minimális a glikozid, így azokhoz nem is kötődik pigment. Egyébként általános szabály, hogy minél színesebb egy zöldség vagy gyümölcs, annál több antioxidánst tartalmaz!

2013. febr. 26. 17:21
 9/10 A kérdező kommentje:

Wow! És megszületett az első értékelhető válasz :) Köszi!

Ellenben nem ilyen oldalról szándékoztam megközelíteni a kérdést. Arra lennék konkrétan kíváncsi, hogy mi szüksége van a reteknek a piros színre, helyesebben ezekre a piros színért felelős glikozidokra és antociánokra a bőrszövetében? És miért nincs szüksége ezekre a jégcsapreteknek?

2013. febr. 27. 06:50
 10/10 Pietrosol ***** válasza:

Szívesen!

A glikozidok fungicid és baktericid hatásúak.

Itt már csak találgatni tudok, de azt gondolom a távol-keleti származású jégcsapreteknek, abban a környezetben a kevésbé intenzív ízű és illatú illóolajok is kielégítő védelmet biztosítanak, szemben a dél-európai hónaposretekkel.

2013. febr. 27. 12:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!