Fogatónyomaték --> mozgó csiga?
Azt mondta a tanárom órán, hogy a mozgó csigánál az erő, amit kifejtünk ahhoz, hogy pl. felhúzzunk egy tárgyat az feleződik. Ezt nagy nehezen megértettem, legalább is azt hiszem... Mert hogy az erőkar az egyiknál fele annyi. Ezt így egy kép segítségével sikerült megnéznem, hogy hol vannak ezek az erőkarok. De azt még mindig nem értem, hogy miért a csiga szélén van a forgástengely, nem pedig a közepén, mint az álló csigánál...
légyszi írjatok egy magyarázatot, vagy egy webcímet, ahol jól elmagyarázzák.
Előre is köszi
Először a széle mozdul a húzott oldalon , utána a közepe, végül a túlsó széle.
Ha csak kicsit mozdítunk, a túlsó széle nem is mozdul, csak
Kis elmozdulásoknál megteheted, hogy a csigákat helyettesíted egy-egy rúddal.
Nézd meg így, hogy mi merre mozog.
Köszönöm szépen :D azt hiszem mostmár úgy nagyjából értem. De azért, hogy biztos legyek benne: azért sem lehetne a középpontja a forgástengely, mert azon átmegy a csigát lefelé húzó súly hatásvonala, nem?
Vagy ennek nincs köze hozzá? Mert én mintha valahol azt olvastam volna, hogy az erők hatásvonala nem mehet át a forgástengelyen.
Nem akarok nagyon hülyének látszani, úgyhogy bocsi, ha hülye kérdéseket teszek fel.
erők hatásvonala nem mehet át a forgástengelyen?
Az autóbusz súlyerejének hatásvonala átmegy a busz kerekének forgástengelyén. Vagy nem?
De, csak az "nem oszt nem szoroz".
Vagy ha szoroz, akkor 0 méter erőkarral kell szorozni :D
Tééényleg :D Ez tényleg elég furcsán hangzik :D Akkor ott vmit nagyon félreértettem. :)
De a busznál ez pont nem igaz nem? Mert a busz súlyereje a busz térbeli középpontjából húz lefelé nem?
És akkor az nem megy át a forgástengelyen, mert a busz kereke nem középen van.
Vagy nem???
De am az, hogy az erő hatásvonala nem mehet át a forgástengelyen, az tényleg elég nagy hülyeség volt :P :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!