Hol lehet hozzájutni nátriumhoz?
Iskola kémia szertárában szerintem 100 százalék hogy van.(3 évig kémia szertáros voltam) Ugyanis tananyag általánosban be kell mutatni hogy lehet elvágni,meg hogy lebeg a viz tetején és hogy ég el.. Ugyanis a nátriumot petróleum alatt kell tartani.
De miért kell neked Nátrium? Nagyon veszélyes anyag ám!!!
A legtöbbhöz, igény szerint, szabadon úgy lehet hozzájutni, hogy otthon gyártod.
Fogsz NaOH-t (azt azért egyszerűbb és olcsóbb beszerezni, mint magát a nátriumot), felolvasztod (320 fokon már elolvad) és elektrolizálod. Az egyik elektródnál kiválik a fémnátrium. Mielőtt nekirontasz a kísérletnek, el kell döntened, hogyan veszed ki a 320 fokos olvadék alján kotyogó fémnátrium gömböket, és hova teszed őket gyorsan, hogy ne érjenek se levegőhöz, se vízhez.
A hideg nátriumot olaj alatt tartják, de értelemszerűen nem fogod olajba dobálni a forró nátriumot. Dobáld inkább olvadt viaszba.
Ha nem tudsz NaOH-t szerezni, azt meg konyhasó vizes oldatának elektrolízisével tudod gyártani, sok gürcöléssel és rossz hatásfokkal.
Mindezek, amikről meséltem, veszélyes műveletek veszélyes anyagokkal, úgyhogy elsősorban nem ajánlom, hogy csináld.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!