Akinek amalgám tömésű foga van, és véletlenül ráharap egy alufólia darabra, , , megrázó" élményben van része. Miért?
nekem még sose volt, de mindegy :)
a kétféle fém más töltésű, a nyál meg a vezető
Igen.
Nekem van fémmel tömött fogam alul, felül.
Így -bohó fiatal koromban-, meg tudtam állapítani műszer nélkül, egy vezetékről, hogy az szakadt-e vagy nem.
Az elektronegativitás különbsége miatt. Két eltérő elektronegativitású fémet vezetővel összekötve és őket elektrolitba (ionokat tartalmazó tehát vezetőképes folyadékba) merítve elektromos áram indul meg. Bár itt csak nagyon gyenge áram folyik, mivel a fogideg meglehetősen érzékeny, az azon át záródó áramkör nem éppen kellemes élmény.
Az evőeszközök erősen ötvözött korrózióálló anyagból készülnek, annak is erősen eltér az elektronegativitása az amalgámtól, úgyhogy a nagy élményt megélheted, ha csak a kanál hozzáér a fogtöméshez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!