Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A függőón pontosan milyen...

A függőón pontosan milyen irányba mutat?

Figyelt kérdés
2013. jan. 19. 13:59
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Az egyik kérdező válaszolónak mondom, hogy én úgy tanultam, hogy a nehézségi erő nem a tömegközéppontja felé mutat, ahogy azt csatolták is egy ábrán.

De még azt megkérdezném, hogy a Föld forgásából származó erő nincs számottevő hatással?

2013. jan. 19. 14:41
 12/15 anonim ***** válasza:

Olyan értelemben, hogy a föld mintegy kifordul az ón alól? (Az ónt tartó kéz meg fölülről húzza oldalra?)

Nem hiszem, mert a függőón kerületi sebessége már induláskor is megegyezik a földfelszín és a kéz sebességével.

2013. jan. 19. 17:14
 13/15 anonim ***** válasza:
Ezt elkapkodtam, egyáltalán nem biztos...
2013. jan. 19. 17:16
 14/15 anonim ***** válasza:

Szerintem a centrifugális erő közvetlenül nem változtatja a nehézségi gyorsulás irányát, csak csökkenti annak nagyságát. Közvetve viszont a nehézségi gyorsulás hatásának csökkentésével ugye arányosan nő a "minden más befolyásoló erőhatás" nagysága.

Más részről, a Föld forgásából származó centrifugális erő nagysága még mindig minimális a nehézségi gyorsuláshoz képest.

2013. jan. 19. 18:01
 15/15 anonim ***** válasza:
Sceptic, a centrifugális erő csak a sarkokon és az egyenlítőn párhuzamos a gravitációs erővel (homogén forgás ellipszoid Földet feltételezve), mindenhol máshol „közvetlenül változtatja”, befolyásolja a nehézségi gyorsulás irányát.
2013. jan. 19. 20:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!