Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Elvileg 16 gramm oxálsavval...

Moby1024 kérdése:

Elvileg 16 gramm oxálsavval tudok 100 liter vizet nullás gh ra lágyítani. Így leviszem a PH-t 5 re. Hány gramm NaOH kellene, hogy a PH 6,5 és 7 közé essen?

Figyelt kérdés
Akváriumba szeretnék lágy vizet előállítani.Oxálsavam már van.Nem tudom mennyi NaOH-t vegyek.Előre is köszi a segítséget!
2013. jan. 9. 23:01
1 2
 11/14 Platypus ***** válasza:

Nagy mennyiségnél érdemes RO készüléket venni. Használtan akár 10.ezerért is kapsz, és neked a legkisebb teljesítményű is elég. Sokkal biztonságosabb, mint vegyszerezni.

Egyébként ha nem világítasz legalább 1W/liter fényerővel, akkor a lágy víz nem jelent különösebben nagy változást. Erős fényen, nagy CO2 igénynél segít, de amúgy a növényeket különösebben nem befolyásolja, akár lágy vízből származnak, akár keményből.

2013. jan. 15. 12:13
 12/14 A kérdező kommentje:
Az 1w/l nem minden esetben optimális.Nagyban függ tőle,h milyen típusú testtel világítasz.(Neon,izzó,hqi,stb).Fénycső T5 ös vagy T8 as.Lehet,h többet w-al világítok a T8assal ami kevesbb energiát alakít fénnyé,mint a T5össel ami gazdaságosabb.Az olcsó RO készülék(ami mellesleg nekem is van)egy rakat(és itt mindenkinek elszabadulhat a fantáziája).Annyira nem poén 6-7 liter vizet lefolyón elcsorgatni 1 liter lágyért.(ezt tudja a 10-20 ezres.)Ráadásul a membrán egykettőre ramatyra megy.
2013. jan. 17. 19:19
 13/14 Platypus ***** válasza:

A tipikus watt/liter számolás T8-ra van belőve, de nem is ez a lényeg. Hanem hogy ha nincs bazi erős fényed, akkor a lágy víz az utolsó, ami megdobja a növényeid.

Egyébként a nullás víz pH-ját nem jó lúggal 7-re felvinni, természetellenes. 5,5 körül van egyensúlyban a légköri CO2-vel. Ha tényleg nincs benne maradék oxálsav, akkor totál fölösleges NaOH-t adagolnod, elég egy kevés csapvizet hozzákeverni. Abszolút nulla keménységű vízben nagyon kevés állat érzi jól magát, a zebradániónak például nem ártana legalább 7 nk összkeménység. Ilyen keménység mellett meg már semleges körüli a pH mindenféle külön macerálás nélkül.

Azt a szemét vizet egyébként remekül el lehet használni felmosáshoz vagy akár kiönteni a gyepre.

2013. jan. 17. 20:29
 14/14 anonim ***** válasza:
Látom, jó régi már a kérdés, de... Kedves kérdező, nem tudom azóta mire jutottál, de javasolnám, ha ilyen jellegű problémába ütközöl, inkább gyakorló akvaristáktól kérj tanácsot, például az Akvárium Magazin fórumán, de akár a főszerkesztőjétől is. Én még nem alkalmaztam az oxálsavas vízlágyítást, de annak idején az Akvárium Magazinban olvastam erről az eljárásról. Amit viszont már kipróbáltam, az a trisós módszer. Az éppen lúgos irányban tolja el a pH-t. Természetesen feltehetőleg minden kémiai módszernek lehetnek káros mellékhatásai, például utóbbinak a foszfát képződés. De a mérlegre a többi szempontot is fel kell tenni, mielőtt kikiáltanánk valamelyiket nem kívánatosnak. Ha nem ipari mennyiségben állít elő az ember lágyvizet, akkor a környezetet egészen biztosan nem fogja megterhelni annyira, hogy a mi Grétánk összevonja a szemöldökét. Az akvarisztikában már kibpróbált a trisós, és az oxálsavas módszer. Ezek veszélye éppen abban rejlik, ha valaki kapkod, és lekötetlen vegyszert hagy a vízben. A vízlágyító műgyanta drága, és egy kilógyival, ha jól emlékszem száz liter nullás vizet lehet előállítani, ha a víz keménysége 16 nk°-os. Nálam a víz 25 nk°-s, tehát alig lenne több 50-60 liternél. A regenerálás macerás, és annak is van anyagi vonzata, nem mellesleg az is egy kémiai eljárás. Nálunk a víz annyira vasas, hogy a neten vásárolt vasteszt skáláján nincs annyi osztás. Ahhoz, hogy RO készülékre gondolhassak, először vastalanítanom kellene a vizet, mert a membrán pillanatokon belül tönkremenne. Egy vastalanító berendezés százötvenezer forint környékén kezdődik (töltet nélkül), és az a vasasság, amihez ajánlják, kb. a fele annak, amennyi a vizünkben van. Talán a legolcsóbb, és legsemlegesebb módszer az esővíz, vagy hólé gyűjtése lenne, ám egyáltalán nem mindegy, hogy hol teszi ezt az ember, illetve az, hogy mennyi vízre van szüksége. Éppen ezért kell mérlegelni, hogy talán mégiscsak érdemes lenne megpróbálni az oxálsavas, vagy a trisós vízlágyítást, noha az oda nem figyelésnek nagyobb kockázata van, de nem maga a módszer hibás, hanem a kapkodó hozzáállás.
2020. dec. 16. 10:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!