Mondanátok pár példát arra, hogy az elmozdulás vektormennyiség?
He?
Kissé értelmetlennek tűnik a kérdés. Minden egyes elmozdulás példa rá.
Először tudnom kell, érted-e, mi az hogy elmozdulás és mi az hogy vektor. Kérdésed alapján ez még nem világos.
Ha már biztos vagyok benne, hogy ezt a két fogalmat ismered, akkor abban is biztos vagyok, hogy a kérdésedre a választ is ismered.
Vannak olyan adatok, amelyeknél van értelme azt kérdezni, hogy: merre? Az ilyeneket nevezik vektornak. Például én 70 kg vagyok. Nincs értelme azt kérdezni, hogy merre. De egy szakadék szélén állva az 5 méter elmozdulásnál jogos megkérdezni, hogy merre 5 méter? Előre? Hátra?
Elmozdulásról (megtett út helyett) akkor beszélünk, ha csak az érdekel bennünket, hogy mekkora távolságra kerültünk a kiindulási helytől. Az nem érdekel, hogyan jutottunk oda.
Felmásztál a kiránduláson egy 10 m magas sziklára? Tanárodnak mindegy, hogy milyen úton jutottál fel, csak attól kap frászt, hogy elképzeli, hogy 10 m zuhanás (függőleges elmozdulás-vektor) után hogy fog téged összekaparni.
Rajzolj fel egy derékszögű koordináta-rendszert (a klasszikus x-y-os cucc).
A kezdőpont legyen x és y tengelyen tetszőlegesen választott. Magyarán válassz ki egy pontot. Ez legyen a kiindulópont. Válassz ki egy másik pontot, az lesz a cél. Ennek koordinátái x2y2, az előzőé x1y1. :)
Írd fel ezen értékeket. Majd kösd össze a kiindulópontod a célponttal (bármilyen kacskaringós vonallal).
Ez lesz a "megtett út".
Majd húzz egy egyenes vonalat a kettő pont között.
Ez lesz az "elmozdulásod". A célpontocska végére tegyél egy nyilat, a kiindulópontra (a nyíl végére) merőlegesen pedig egy másik vonalat. Íme a vektor. Van nagysága és iránya.
A megtett útnak is van, és most már látod mindkettőt, és azt is, hogy mi a különbség.
És most 3D-ben is lemodellezhetjük, x,y,z tengelyek mentén - pl. fogd meg a ceruzád, és dobd el.
A körív, amit leír, a megtett út, a tőled való távolsága pedig az elmozdulása hozzád képest. Ebből pedig máris kiderült, hogy az elmozdulás mértéke és iránya is relatív. :)
De ez már nagyobb falat. Mozgó koordináta-rendszerrel pedig csak egyetemen fogsz találkozni, ha lejutsz odáig. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!