Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Meddig vog tartani a sötétség...

Meddig vog tartani a sötétség Magyarországon 2012.12.21-edikén?

Figyelt kérdés

Szóval az lenne a kérdésem, hogy mikor megy le a nap és mikor jön fel, és azt szeretném megkérdezni, hogy az igaz, hogy most lesz a napkitörés?

Ha nem akkor mikor?

2012. dec. 20. 17:46
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:

Hagyd a hülyeséged kérlek, az lenne a kérdésem, hogy

miért kell kitalálni a NASA-nak, hogy nagyon sok napkítörés lesz?:O

2012. dec. 21. 08:46
 12/18 A kérdező kommentje:
Elnézést elözöm válaszát köszönöm, de még a kérdés, téleg sok lesz a napkitörés?
2012. dec. 21. 08:48
 13/18 anonim ***** válasza:
Nos a nap 11 éves ciklusokban hol aktívabb hol kevésbé. De ezen kívül természetesen vannak aktívabb és kevésbé aktívabb ciklusok amit mi (emberek) pl kis jégkorszakaként éltünk meg pár száz éve, amikor a nap aktivitása alacsony volt. Az akkori csillagászok feljegyzéseiből tudjuk hogy alig voltak napfoltok amik a kitöréseket jelzik. Most aktív a nap azaz több a napfoltkitörés, amik elektromágneses sugárzása megzavarhatja az elektronikus eszközöket. Azaz tényleg több lesz a napfoltkitörés, csak a sugárzás intenzitása nem okoz világméretű zavarokat.
2012. dec. 21. 09:27
 14/18 anonim ***** válasza:

"miért kell kitalálni a NASA-nak, hogy nagyon sok napkítörés lesz?:O"

Ezt a NASA nem kitalálja hanem publikálja. Nincs félnivalód, a Nap ilyesfajta aktivitása rendszeres -ahogy az eddigi válaszainkból kiderülhetett volna- 11 évenként bekövetkező esemény. Arról meg a szegény nap nem tehet hogy az elektromos rendszereink fejlettsége olyan tulajdonsággal párosul, hogy sokkal érzékenyebbek az elektromos zavarokra.

2012. dec. 21. 10:20
 15/18 A kérdező kommentje:
Értem,köszönöm válaszokat a értelmesebbetktől. 2014-ben Magyaroszágon lesz napkitörés? Ez lenne az utolsó kérdésem szerintem . :D
2012. dec. 21. 16:22
 16/18 anonim ***** válasza:
Magyarországon soha nem lesz napkitörés mert a napkitörések csak csillagokon fordulhatnak elő és szerén földrajztudományaim szerint se Magyarország, se a Föld nem csillag. A legközelebbi 150 millió kilométerre van tőlünk.
2012. dec. 21. 20:43
 17/18 A kérdező kommentje:
2014-ben az egész földön nap kitörés lesz, és a szemcséknek még lehet elsz szine is és az egész földön ezt megállapították, mindenütt lefog törölni minden memóriát vagyis a gépekböl is a vinchestereket és akor lőttek, és egy idig napkitörés lesz, mert sok elektronika eszköz van... :/
2012. dec. 22. 09:52
 18/18 anonim válasza:

December 20-án délután lement a Nap, és sötét lett, majd dec. 21-én 7:32-kor felkelt a Nap. 15:48-tól meg ismét lement a Nap, másnap reggel fél nyolckor megint felkelt. Nézz utána az interneten, mert kiszámolták már előre a napkeltéket és a napnyugtákat a meteorológusok! Dec. 21-én van (vagy néha dec. 22-én) a téli nap forduló, így kb. 12 óra sötétség és 6 óra világosság van ekkor. Úgyhogy ne csodálkozzon senki, ha sokáig van sötét télen.

A naptárból meg nem lehet, hogy csak úgy kitörölni egy napot, mert az nem tetszik, vagy mert az az ugynevezett "világvégenap", attól még ott lesz az a nap, és tolódni fog előre az a hiányzó nap, és a napok a naptárban is eggyel előrébb kerülnének, holott a napok még nem tartanak annál a dátumnál.

Ha meg csak úgy ott lesz a nap a naptárban, de nem adjuk neki a dec. 21. nevet, akkor is ott lesz az a nap.

De akkor is az a nap az a nap lesz, nem számít, hogy most éppen minek hívjuk, 2012. 12. 21-ének, vagy mint a maják 13.0.0.0.1-nek hívjuk.

2012. 12. 21-én nem tudom, hogy volt-e napkitörés, majd a NASA megmondja, de szerintem nem volt. Ha meg volt, akkor maximum a sarki fény felvillant az eszkimók felett, mert a napkitörés legtöbbször csak a sarki fényt okozza, vagy néha még annyit se. Itt meg lehet nézni amúgy: [link] , és ez nem írja, hogy lett volna bármi is.

A tévében meg sok butaságot szoktak közölni, sokat tényként is. Egyáltalán melyik csatornán láttad ezt? Ha ez nem tudományos csatorna volt, mint a National Geographic Channel, a Spektrum, a Discovery, DoQ vagy ezekhez hasonló, akkor nem kell komolyan venni. Azt mondtad, nem hiszed el, ne is hidd el!

Amiről itt szó van, az akkora nagy napkitörés, amely tönkre teszi a az elektromos áramköröket, de a merevlemezekről nem fog semmit letörölni róluk, inkább csak tönkre vágja őket. Na az ilyenek nagyon ritkák, több ezer évente csak egyszer vannak, és ilyen nagy már volt 1900 körül, és Amerikában tönkre tett sok Morsejelezőgépet, de az emberek észre se vették. És nem volt sötétség egy percig se utána, nem hogy négy évig!

A kérdés megfogalmazásával van a baj. A Földön vagy Magyarországon nem lehet napkitörés, mert ez csak a Napból indulhat ki, csak aztán érheti el a Földet, ha eléri egyáltalán, attól függően, hogy mennyi ereje van a napkitörésnek. Ha meg eléri a Földet, akkor általában csak a sarki fényt okozza, mert Föld mágneses mezője megvédi a felszínt a káros sugárzásoktól.

Ha hatalmas sugárzás éri a Földet, akkor talán áthatol a mágneses mezőn, és tönkre teheti a számítógépeket, de ahogy már említettem, hogy ilyen erős napkitörés csak több ezer évente vannak, és sötétség nincs utána, ez akkora butaság, főleg 4 évi sötétség, ehhez a Napnak ki kellene aludnia, ez még nagyon soká fog megtörténni!

A NASA nem kitalálja, hanem méréseket végez és ezek alapján előrejelez. De a NASA-nak nincs mindig igaza, sokszor csak előrejelez, és az előrejelzés az sokszor nem is pontos. 2013-ra is nagy napaktivitást jeleztek előre 2008-ban mostanáig meg kiderült, hogy alig lesz valami esemény a Napon.

A napkitöréseknek nem száma, hanem a nagysága számít. Meg az hogy sok, az azt jelenti, hogy naponta 50-80, de nem azt, hogy percenként van 1.

A naptól erősen függ a Föld, az évszakok, az évek hossza a fény, a hőmérséklet, egy szóval szinte minden, ami időjárás. 10000 éve, az utolsó jégkorszak óta voltak melegebb évszázadok és hidegebb évszázadok. A kora középkorban melegebb időszak volt, a vikingek körbe hajózták Grönlandot, és elérték Amerikát. A 1300 felé pedig hidegebb időszak jött el, akkor volt rossz a termés, és pestisjárvány. És most is egy ilyen felmelegedési időszak van, amire rátesz egy lapáttal a nagymértékű környezetszennyezés.

Voltak és lesznek is még napkitörések 2012-ben, lesznek 2013-ban és 2014-ben is, sőt 2015-ben is lesz, és így tovább. De akkora nagy napkitörés valószínűtlen, amelyik a Föld egyes részein vagy a teljes Földön elektromos zavarokat okozna, vagy tönkre tenné a számítógépeket!

2012. dec. 28. 19:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!