Azt tudom, hogy a barna szemszín a domináns, tehát, ha az utód egyik féltől ezt a szemszínt örökli, akkor a szeme barna lesz, de mi a helyzet, ha a gyerek egyik szülőjétől kék, a másiktól a zöld szemszínt örökli?
Figyelt kérdés
2012. dec. 10. 18:21
1/6 anonim válasza:
Esetleg ez: [link]
Az ismeretségi körömben is van olyan személy, akinek eltérő színűek a szemei.
2/6 anonim válasza:
Ez ennél bonyolultabb.
Ha valakinek 2 (vagy több) színű a szeme akkor az mutáció okozta, az eltérés nagysága függ hogy mikor következett be a mutáció embrionális korban.
A szemszínt meg nem 2 gén határozza meg, ez ennél sokkal összetettebb, több gén által van meghatározva és ezek között még lehetnek erősítések-gyengítések-kioltások.
Szüleimnek barna szemük van, 2 tesómnak is, nekem meg zöld a szemem.
3/6 anonim válasza:
Na, igen; idő közben elolvastam az angol Wiki-oldalt is:
4/6 A kérdező kommentje:
Kössz a válaszokat, de úgy értettem, hogy az egyik szülőtől a kék szemszín ű gént örökli, a másiktól a zöldet. Akkor teszem fel normál esetben vagy kék lesz a gyerek mind a két szeme, vagy zöld. Csak arra vagyok kíváncsi, melyik a valószínűbb ez esetben, hogy kék lesz-e a szeme, vagy zöld.
2012. dec. 12. 19:02
5/6 anonim válasza:
Ezt így nem lehet megmondani, mivel már a fentebb említett több génes komplex öröklődés miatt ezt nem lehet megmondani. A szemszínt nem 2 gén örökíti!
6/6 anonim válasza:
egyrészt két egyforma színű szemű szülőnek is lehet totál más szemszínű gyereke, pl nálunk hát közeli rokonságba nem is merek senkit se akinek zöld szeme lenne a családból anyumnak barna apumnak kék, nekem meg zöld, bár 10 éves koromig nekem is kék volt, de a zöld szemszín a legritkább úgyhogy sokkal nagyobb a valószínűsége h nem zöld lesz a szem szín... de akkor még ott vannak a domináns és recesszív gének, tehát pl lehet valakinek barna a szeme attól még hordozhat kék szemű géneket... de ennek nézz utána írhatnék erről egy kis regényt úgy hogy az még csak egy lebútított verzió mert nem vagyok genetikus
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!