Csillagászat. Lehetséges-e olyan helyzet, hogy a Hold, és a Draco csillagkép egyszerre látszik?
Sziasztok, csak elméletileg érdekel, nem az, hogy a Hold fénye elnyomja-e, meg ilyenek, csak egy festményen szeretném őket "összezárni", és nem akarom, hogy aztán körberöhögjenek... Ja, és ha volnátok szívesek, nagyjából hol megy el a Hold, vagy milyen helyzetben (vagy szögben, szóval egymáshoz képest hogyan) láthatók jól együtt?
Köszönöm szépen!
Nem tudom, hogy mennyire segít, de vannak planetárium-programok, amelyekben talán ezt is meg lehetne nézni.
Pl.:
Ugyan nem vagyok csillagász, de azért megpróbálom összeszedni neked az adatokat:
A sárkány csillagkép mindig látszik az égen (közel van a Polarishoz, az egyenlítői rács +47° – +86° között látható.
A Hold meg ugye előfordul, hogy látszik az égen. 18.29° és 28.58° között látható.
Bár kicsit bele tudok zavarodni a koordináta rendszerekbe, de ebből az jön ki, hogy az égen minimum ~19°-ra vannak egymástól.
Üdv!
Szerintem soha nem lesz a Hold a Sárkány közelében, mivel az ekliptika mentén halad végig az égen (pár fok eltéréssel), keleten kel, délen vonul, nyugaton nyugszik. A Draco pedig északon, elég közel a Polarishoz fordul egész évben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!