Azt a feladatot kaptam, hogy bizonyítsam be, hogy 80 nagyobb, mint 70. Hogyan kell ezt bebizonyítani?
veszel 150 almát
leszámolsz egyszer 70-et és egyszer 80-at
és összehasonlítod a két kupacot, és láss csodát, az egyik több lessz
Boltban veszel valamit, ami 80 Ft,
pénztárosnak 70 Ft-ot adsz,
azt fogja mondani: ez kevés. :)
kivonsz mind2 oldalból 70et. a 80 oldalán marad 10, a másik oldalán marad 0. 10 az valami, 0 az semmi. A valami több, mint a semmi :P
(Egyébként ez elég nagy hülyeség, nemtudom hogy kéne ezt bebizonyítani. a 80 definíció szerint nagyobb mint a 70)
Lindmayer, az almás példád nem lenne rossz, de legalább két feltételnek kellene teljesülnie ahhoz, hogy jó legyen:
1. Milliméterre pontosan ugyanakkora almákat kellene venni.
2. Úgy rendezni a kupacokat, hogy biztosan és tévedésmentesen összehasonlíthatók legyenek; pl. azonos méretű ládában vagy dobozban elhelyezni őket.
Szóval bonyolult.
Fender71 ötlete vicces, de nem gondolom, hogy ezt a tanár elfogadja majd. :)
Szerintem a 3. válasz a legjobb. Ezt kevésbé elvontan valamilyen tárgy kirakásával is meg lehet oldani.
Én ezt fordítanám meg. Vegyünk két különböző tárgyból 70, ill. 80 db-ot; ez lehet különböző színű papírkorong, különböző nagyságú vagy mintázatú pénzérme, akármi. Kezdjük el párokba állítani őket, egy ilyen és egy olyan tárgy alkot egy párt; a párokat sorakoztathatjuk az asztalon. A 70. pár kirakása után az egyik tárgy el fog fogyni, a másikból pedig még marad 10 darab. Ezeket a saját oldalukon tovább rakva a 80 látványosan több, mint a 70, hogy úgy mondjam.
Majd még gondolkodom, hátha támad valami ötletem. :)
Egyszerűen. Veszel egy 70 és egy 80 elemű csoportot. Sorra mindkettőből veszel egyet és összepárosítod. Amelyik csoport elfogy előbb, az a kevesebb, mert már nem tudsz párt állítani a másik csoport maradék elemeihez.
Ez az összehasonlításos, vagy párba állításos módszer és alkalmas bármilyen csoport mennyiségének összehasonlítására, még végtelenek esetén is.
Hát ugyanezt írtam én is. :)
Így akkor nem gondolkodom tovább. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!