Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogy lett zöld a szemem?

Hogy lett zöld a szemem?

Figyelt kérdés
Számomra ez nagy rejtély! Szüleimnek barna a szemük és nem az a világos barna hanem szép sötét.. Bátyámnak is barna szeme lett! Apám szülei közül édesanyjának volt barna a szeme és apjának kék. Anyám szüleinél ugyan ez a helyzet csak fordítva! És a nagyszüleim szüleinek sem volt zöld szemük.. Ezért nem értem, hogy nekem miért zöld akkor a szemem.. Anyámnak 4 testvére van és 3-nak barna 1nek kék, unokatestvéreimnek sincs zöld szemük! Egyetlen vagyok a családban! Erre van valami magyarázat?
2009. aug. 18. 20:55
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
70%

Aki azt mondta, hogy a fekete semmi, annak igaza volt.

A fekete ugyanis a színek hiánya (vagy a fény hiánya), a fehér pedig a színek összessége. (én legalábbis így tudom)

2009. aug. 19. 00:59
 12/15 anonim ***** válasza:

én első

Pontosan, kedves kérdező! Neked 2 nagyszülődnek volt 2 szeme, tehát mindkét ágban benne volt a kék szín (mivel a kék nem domináns, csak akkor lehet kék szemed, ha mindkét ágról megkapod a gént), így lett a te szemed is a kéknek egy olyan árnyalata, amit mi zöldnek mondunk.

A fehér és fekete példát valóban arra mondtam, hogy nem minden az, aminek "látjuk", tehát nem lehet így leegyszerűsíteni.

2009. aug. 19. 06:13
 13/15 anonim ***** válasza:
*2 nagyszülődnek volt kék szeme
2009. aug. 19. 06:15
 14/15 anonim ***** válasza:
84%

A szemszínt két gén határozza meg, nevezzük őket "a" -ak és "b" -nek.

Az a -nak két allélja van a domináns A barna szemet csinál, a recesszív a nem engedi lerakódni a barna festéket. A b -nek is két allélja van a B, ami zöld szemet csinál és a b ami kéket.

Tehát:

AA - Barna

Aa - Barna

aa - kék/zöld

BB - zöld

Bb - zöld

bb - kék

Ha hordozod az A allélt, azaz barna szemed van, az elfedi a kék és a zöld szemszínt is, ezek nem látszanak.

Apai nagyszülők: Nagypapa kék szemű, tehát ő aabb. Nagymama barna ő Axxx, azaz egy domináns A allélt hordoz, a többiről nem tudnk mit mondani, mert nem látszik.

Apukád genotípusa: Aabx Azaz az apjától csak és kizárólag egy a és egy b allélt örökölhetetett, ez tuti, az anyjától pedig egy A allélt örökölt, hiszen barna lett a b gén allélját pedig ennyiből nem tudjuk megmondani, azaz az apukád Aabx.

Anyukád esetében dettó, mert ezek a gének nem nemhez kötötten öröklődek, azaz anyukád ia Aabx

Arra, hogy ne barna legyen a szemed, hanem kék vagy zöld, az esélyed egészen pontosan 1/4 volt. Eddgi tuti.

Innentől jönnek a feltételezések:

Ha apukád AaBb, anyukád Aabb, annak az esélye, hogy a zöld szemszínt okozó B allélt is megkapd 1/2, azaz 1/2x1/4=1/8 eséllyel születtél barna szeműnek. Ha a helyzet fordított, dettó.

Ha mindkét szülőd AaBb, akkor 3/4 eséllyel kaptad meg a B allélt azaz 3/4x1/4, azaz 3/16 eséllyel lettél zöld szemű.

Nem lehet eldönteni, hogy melyik eset áll fönn, mert a barna szemszín mellett nem látszik a zöld, így nem tudni melyikük hordozta a domináns B allélt.

Szemszín számító program:

[link]

További fejtegetések:

http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__egyeb-kerdesek__36..

http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyo..

http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyo..

http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__egyeb-kerdesek__77..

2009. aug. 19. 16:52
 15/15 A kérdező kommentje:
Uhh Köszi szépen!! Ez számomra elég kielégítő válasz!! :)
2009. aug. 19. 19:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!