A víz fagyáskor tágul. Ha nem engedjük tágulni, akkor lehet, hogy megmarad a folyadékfázis, mivel a nyomás hővé alakul?
De egy bizonyos hőmérséklet alatt bármilyen nyomáson meg fog fagyni - ezek a jég különböző állapotai. Olvass utána wikin, nagyon érdekes.
Amúgy igen, ha belerakod egy edénybe, ami nem engedi tágulni, és elkezded hűteni, egy idő után szépen fel fog forrósodni, mivel nem tud tovább tágulni. De ez persze erősen függ a nyomástól - minél nagyobb, annál jobban felhevül. Aztán végül mindenképpen kihűl és megfagy :D
Tágul?
Nem inkább összesűrűsödik és csökken a térfogata?
"Tágul?
Nem inkább összesűrűsödik és csökken a térfogata?"
És mivel tömege nem változik, de térfogata csökken, nő a sűrűsége, és el is süllyed a vízben, ugye? :-)
"Tágul?
Nem inkább összesűrűsödik és csökken a térfogata?"
Fizika óra helyett merre jártál?!
Közben utánanéztem, tényleg én írtam hülyeséget.
Amúgy igen, a fizika sosem tartozott a kedvenc tantárgyaim közé. :D
Azt hiszem a kérdést, csak Sir Butcher értette meg.
Köszönöm a válaszokat.
A kérdés tisztán elméleti, mert a gyakorlatban nem lehet azeket a feltételeket biztosítani (állandó térfogat, folyamatos hőelvonás tetszőleges ideig).
Itt több szabály érvényesül, mindenekelőtt a termodinamikai főtételek. Eszerint a nyomás növekedésével csökken az olvadáspont, (pl. 1900 atmoszférán -20°C körül). Ha gyorsabban (??) vonunk el hőt, akkor a fagyás miatt nőne a térfogat, de mivel ez nem lehetséges, ezért az un. legkisebb kényszer elve érvényesül, amely szerint a jég a megfelelő arányban "visszaolvad". (annak érdekében, hogy a külső hatás érvényesülése csökkenjen)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!