Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az emberi forma tényleg...

Az emberi forma tényleg garantálja hogy intelligens lények legyünk? És más élőlények (nem csak a főemlősök) is megpróbáltál elérni az emberi alakot, csak eddig nem jutottak oda az evolúciójukban?

Figyelt kérdés
2009. aug. 16. 17:25
 1/7 anonim ***** válasza:
81%
Igazából az emberi alak (testalkat) egyáltalán nem előnyös a túlélés szempontjából, inkább evolúciós zsákutca. A főbb belső szerveink a felegyenesedett járás miatt teljesen védtelenek, nem tudunk se repülni, se a vízben létezni huzamosabb ideig, és a szárazföldön se mozog túl jól az ember. Mondhatni, kénytelenek voltunk fejleszteni az intelligenciánkat a mostani irányba (mármint a technikai fejlődés és társai) mert különben már kihalt volna az emberi faj. Ráadásul, vannak nálunk intelligensebb lények is a Földön. De szerintem a homo sapiens sapiens még nem létezik annyi ideje, hogy erre érdemben lehessen válaszolni.
2009. aug. 16. 17:42
 2/7 anonim válasza:
34%
Nálunk intelligensebb lények??? Ha az agya-t vesszük alapul, kétlem :-O, melyik lény az? érdekel!
2009. aug. 16. 19:05
 3/7 anonim ***** válasza:
72%

Nem. És amúgy -nem bántás képpen mondom- de kicsit nézz utána az evolúciónak, mert a kérdésed komoly hiányosságokról árulkodik.

Másrészt a gond, hogy kevered az ok-okozatot. Azaz pl maradjunk az embernél. Annak idején kis agyunk volt, de aztán elkezdett nőni. Igen, csak ennek hely kell, mi a megoldás, hát növesztjük az agykoponyát, pár izmot megerősítünk, hogy bírják a fejet stb. Vagyis minimális változtatások vannak csak a formában. De, mért is nő az agy? Mert a környezet ezt teszi szükségessé, az okosabb ember könyebben életben marad a természetben stb. Tehát, a változás oka, hogy az adott élőlény alkalmazkodni próbál a környezethez, hogy optimálisan kihasználhassa a rendelkezésére áló forrásokat (más kérdés, hogy optimális állat nincs, csak erre törekednek). Röviden: a környezeti feltételekhez történő alkalmazkodás változtatja meg formát, ez egy következmény. NEM pedig az intelligencia az oka a fomrának. Ebből következik, hogy nem is garantálhat semmit.

Harmadrészt pl egy delfin majd hülye lesz emberi formára törekedni. Nem nehéz belátni, hogy az neki mért lenne előnytelen...

2009. aug. 16. 19:33
 4/7 A kérdező kommentje:

Tudom, pontatlanul fogalmaztam meg a kérdést. Amúgy szerintem az emberi forma nem az evolúció csúcsa, mindazok miatt, amit ti is leírtatok. Csak tegnap vitatkoztam egy barátommal, aki szerint az emberi igenis a legtökéletesebb ismert forma, a térlátás és a szembefordítható hüvelykujj miatt, és szerinte vannak rá bizonyítékok, hogy más állatok is elindultak ennek a formának az elérésének az irányába.

Hangsúlyozom mégegyszer, ezzel én nem értek egyet, és nekem is az a véleményem, hogy felcseréli az okot és az okozatot, illetve amit a barátom mond, az feltételezné valamilyen külső mozgatóerő létezését, ami emberi alak felé tereli a fejlődést.

2009. aug. 16. 20:44
 5/7 anonim ***** válasza:
73%
Az, hogy olyan lett a környezetünk amilyen az okozat. Mégpedig annak a következnénye, amilyen a testünk. pl. az autó is úgy lett kitalálva, hogy menden végtagunkat használjuk. Viszont ha 1 kezünk lenne, akkor is lenne autó, egyszerűbb kezeléssel, és akkor az lenne a természetes. Ha rövid csökevényes lábunk lenne, akkor ehhez tettük volna élhetővé a környezetet. Szerintem az ember fejlődésében a kommunikáció magas foka, a beszéd, ezen keresztül a nyelv kialakulása hozta meg a kiemelkedést. Pl. ha két nyúl egymással tudna így kommunikálni, sokkal fejlettebbek lennének, képessé válnának tapasztalatok megosztására, eszközök előállítására. Aztán idővel módosulna a testi felépítésük is.
2009. aug. 17. 16:29
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

"az emberi alak (testalkat) egyáltalán nem előnyös a túlélés szempontjából, inkább evolúciós zsákutca" - élünk, itt vagyunk és az erre (egyelőre legalábbis) több mint cáfolat. Ha úgy értetted, hogy ilyen agy nélkül nem lenne előnyös, akkor az már egy valószinű feltételezés lenne, így értelmetlenség.

"kénytelenek voltunk fejleszteni az intelligenciánkat a mostani irányba (mármint a technikai fejlődés és társai) mert különben már kihalt volna az emberi faj" - ok-okazati túlkapás, azt is lehetne állítani, hogy ilyenné válhattunk, mert az intelligenciánk lehetővé tette ezt - de az is féloldalas állítás lenne, a kettő együtt változott, csak együtt értelmezhető...

"vannak nálunk intelligensebb lények is a Földön" - az intelligenciavizsgálatokat akaratlanul is magunkra 'találtuk ki', nem tudom, melyik faj teljesít jobban rajtuk...

"a homo sapiens sapiens még nem létezik annyi ideje, hogy erre érdemben lehessen válaszolni" - ezzel tökéletesen egyetértek :)

A kérdésre (figyelembe véve a reagálásokat is) pedig azt válaszolnám, hogy

-a forma nem garantálja, de kb. ezen a kényszerpályán tart bennünket :)

-08-16 19:33 már kifejtette

Még egy: egyes friss eredmények azt mutatják, hogy az 'intelligenciánk' által túlélésre képes test már régen megvolt amikor (úgy 100 000 éve) egy egygénes mutáció hatására képessé lettünk az artikulált beszédre. Ebből az következne, hogy nem a beszéd képessége engedélyezte/okozta/tette lehetővé az ember ezirányú fejlődését, de a 'nagy kirajzás'-hoz már nyújthatott 'segítséget'...

Na, még egy, aztán eldugulok:

Mint a föntiekből nyilván kiderült, legsikeresebb fajnak természetesen nem tartom az embert, (egyedi, érdekes evolúciós próbálkozásnak igen,) mint ahogy nem a legsikeresebbek egy tóban a vízvirágzást okozó kékalgák sem, hiába tűnhet úgy az év egy szakaszában amikor gyakorlatilag egyeduralkodóvá válik, ellehetetlenítve a nálánál sokkal öszetettebb szervezeteket is a környezete nagyfokú átformálásával.Ősszel már ki emlékszik rájuk :)

És bízom benne nem leszünk a Föld kékalgái...

2009. szept. 9. 14:52
 7/7 anonim ***** válasza:

Szerintem minden élőlény ami most él a Földön sikeresnek mondható, különben már kihalt volna. A tudomány mai állása szerint a Darwini nézetekkel szemben, az evolúciónak nincs célja, nem egy humanoid vagy nagy intelligenciával rendelkező állapot felé fejlődik minden élőlény, hanem egyszerűen csak alkalmazkodik környezetéhez. Az ember ugyanolyan sikeresnek mondható, mint a gomba, a vírus, a tölgyfa, vagy a csiga, hiszen minden élőlények ugyannyi ideje volt fejlődni az élet megjelenése óta.

Az ősember szörnyű körülmények közt élt az elsivatagosodó Kelet-Afrikában és majdnem kihalt, ezért csak a legrátermettebb, legéletrevalóbb egyedek érték meg a felnőttkort. Ezáltal evolúciós szemszögből nagyon gyors alkalmazkodási hullám indult be, amivel a már eddig is intelligensnek mondható ősember agyában kifejlődött a három legutóbbi képesség, amivel felül tudott kerekedni a helyzeten: a képzelet, a jövőtudat és a művészeti kézség. Ezek segítségével tudta, hogy tegyen el tartalékokat az ínséges időkre, tudta, hogy megéri ezt csinálni, mert az időjárás jobbra fog fordulni, ahogy mindig is tette, valamint el tudott zárkózni a saját világába a művészet és vallás segítségével, a valódi világ elől, hogy könnyebben át tudja vészelni a legrosszabb időket.

A mai emberi viselkedés közvetlen következménye ennek a folyamatnak.

2010. febr. 10. 16:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!