Három kémcső közül az egyikben cukoroldat, a másikban konyhasóoldat, a harmadikban desztillált víz van. Írd le, hogyan határoznád meg a kémcsövek tartalmát, ha azokat megkóstolni nem szabad?
Megkérnék valakit, hogy kóstolja meg helyettem. :-)
Komolyabban: ha tudom, hogy a felsorolt háromféle folyadék lehet, akkor simán ráönteném forró vaslemezre:
1. amelyik nyom nélkül eltűnik, az a víz
2. amelyik a víz elforrása után karamell szagú lesz, majd megfeketedik, az a cukor
3. amelyik a víz elforrása után kifehéredik, az a só
Éppenséggel vegyszerrel/műszerrel könnyebb a meghatározás, de analitikai laborban, komoly felszereléssel túl egyszerű lenne, ráadásul a fenti módszer bárhol működik, akárcsak a következő:
Ha még vaslemezem sincs, nekitámasztanám őket a falnak, párologjon el a víz mindből:
1. Amelyikben nem marad semmi, abban volt a víz
2. Amelyik tartalma sárgára festi a lángot, abban volt a só
3. A maradék a cukor
Ha még tüzem sem lenne, szintén a falnak támasztanám őket, majd:
1. Amelyik simán elpárolog, az a víz
2. Amelyik párolgás közben ragadóssá válik, az a cukor
3. A maradék a só.
;-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!