Lehet a víz olyan magasan, hogy már az űrben legyen?
Figyelt kérdés
Bocsi a kérdés megfogalmazása miatt, de nem tudom hogy kéne ezt megkérdeznem. Szóval tegyük fel, hogy egy üres bolygón vagy akár a földön mindég egyre több víz lenne (az okokat mellőzzük) Egyszer már annyi víz lenne, hogy beborítaná az egész bolygót és a vízszint még mindég növekedne. Ez a szint addig növekedne, hogy már elérné a föld "tetejét" és még mindég emelkedne. A kérdésem egyszerű: Mi lenne akkor a vízzel?
2009. aug. 12. 20:06
1/7 anonim válasza:
kicsit nehéz volt értelmezni a kérdésed, de azt hiszem, sikerült :)
szóval, nem fordulhat elő az aza eset, hogy a víz "az űrben legyen", mert bármilyen magas is a vízszint, az csak a bolygó méretének növekedését jelentené.
egyébként, ha nem is a víz miatt, de hasonló a helyzet pl. a jupiteren, ahol a gáz szintje ilyan magas, de ez nem azt jelenti, hogy a bolygót alkotó gáz az űrben van, hanem egyszerűen a bolygó átmérője óriási. (vagy még inkább jó példa a nap - az is gázból áll mégis csak egy óriási égitest.)
2009. aug. 12. 20:16
2/7 anonim válasza:
A "Föld tetejének" vegyük azt a legnagyobb távolságot a bolygónk középpontjától, ahol még érezhető a gravitáció. Ha a vízszint növekszik, akkor ez a határ tolódik. A víz ugyan úgy lehet a bolygó felszín. Tehát nő a bolygónk tömege (egyre több víz), nő a távolság amíg érződik a gravitáció. A kérdésre a válasz: Nem
2009. aug. 12. 20:29
3/7 anonim válasza:
Nomeg egy 9000 méter magas vízoszlop nyomása 900x akkora mint a mostani légnyomás, ott már érdekes dolgok történhetnek alul :)
2009. aug. 12. 21:13
4/7 A kérdező kommentje:
Én is arra mertem következtetni, hogy maga a bolygó lesz nagyobb csak ez nekem még kicsit fura ezért inkább nem ezt írtam de látom ti jobban tudjátok :D
2009. aug. 12. 21:24
5/7 anonim válasza:
Sok akkora tömegű égitest van, ami a saját tömegénél fogva beroskad önmagába. Ezek a fekete lyukak. Méretük kb. egy gombostűfejnyi, de tömegük elképesztő. Majdnem minden galaxisban pontosan egy fekete lyuk van, ezek körül kering az egész galaxis, azért ilyen lapos korong alakúak. Ha a "fekete lyuk"-at beírod google-ba vagy wikipedia-ba, sokmindent találhatsz az égitestekről.
2009. aug. 13. 19:33
6/7 Lakatos István válasza:
Akármennyi vizet "öntesz" a bolygóra, a légkör (mivel hogy a levegő könnyebb, mint a víz) a víz felszínén marad. Ha azonban túl sok a víz, a bolygó átlagsűrűsége csökken (a mostani, túlnyomórészt kőzet bolygóhoz képest), és elképzelhető, hogy a (víz)felszíni gravitáció olyan kicsi lesz, hogy nem tudja megtartani a légkört. Ekkor a légkör hőmérséklet-kiegyenlítő szerepének hiánya miatt a nappali oldalon felforr, az éjszakai oldalon megfagy a víz. A gőzt a napszél elfújja, és olyan lesz a bolygó, mint egy üstökös, a nap közelében. Ha távolabb van, (kevesebb napsugárzás éri), akkor olyan lesz, mint a Jupiter Europa nevű holdja.
2009. aug. 13. 22:16
7/7 anonim válasza:
A víznek kell egy bizonyos nyomás, hogy folyékony legyen. A bolygód (az egyszerűség kedvéért legyen tiszta vízből) úgy fog kinézni, hogy középen víz, fölötte gőz, alatta közvetlenül pedig a napos oldalon forr a víz, az árnyékos oldalon csapódik le a gőz. A hőmérséklet akármilyen lehet: láttam én már 25 fokon is forrni vizet, de lehet több 100 fokon is forralni.
Ha pedig kicsi a bolygó, akkor folyékony víz egyáltalán nem lesz, csak jég és gőz (ill. gáz, ami vízmolekulákból áll).
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!