Hogyha, ,20 km magasan gyorsabban telik az idő mint itt", akkor ha most én 15 vagyok, és van egy barátom, aki mondjuk 20, én kimegyek az űrbe mondjuk 1,5-2 évre, akkor mire visszajövök ugyanolyan nagyok leszünk? :D
Nem egyformán telik az idő a mozgó és az álló test esetében. Egy repülőgép-pilóta az "életében tett nagy sebességű mozgások" okán halálakor akár 1 tized másodperccel is fiatalabb lehet, mint a felesége, aki otthon süt-főz-takarít.
Amennyiben te nagy sebességgel (pl. a fénysebesség felével) elindulsz, majd neked számítottan visszatérsz a Földre 1 év múlva, akkor a Földön lévő számára az 1 év nem 1 év, hanem "valamelyest" több. Minél nagyobb a sebességed és a távolság, amelyet előrehaladtál, azaz minél többet haladsz nagy sebességgel, annál többet (akár száz éveket) is nyerhetsz.
Persze: akkor, ha induláskor egyidősek voltak.
Az idő tényleg ilyen - de ettől még nem fogsz többet élni.
Ha nagyon sokat utazol fénysebesség közelében, akkor mire viszaérsz, kihalnak az ismerőseid. De ettől te még nem éltél többet: ott állsz fiatalon, és mit csinálsz utána?
Megöregszel ugyanúgy.
tehát akkor a fénysebesség = időutazás -> előre. ha lenne rajta rükverc, akkor kész időgép a sebesség. :)
és ha pl vegyük azt, hogy elindulok fénysebességgel, és megyek, csak megyek..... ha pl nem a föld körül mennék hanem csak egy pici körpályán? mint amiben(a mesékben) tesztelik az űrhajósok sebességbíró képességét, és azzal forognék fénysebességközelben, akkor én mit látnék? téridő kontiinumot vagy simán azt hogy forgok körbe-körbe? :) és az ismerőseim mit látnának? nekik csak egyszerűen eltűnnék? és ha a föld körül mennék akkor mit látnának? :D
"ha lenne rajta rükverc, akkor kész időgép a sebesség. :)"
Na igen... de a hátramenethez az kell, hogy fénysebesség fölött menjél.
"ha pl nem a föld körül mennék hanem csak egy pici körpályán? mint amiben(a mesékben) tesztelik az űrhajósok sebességbíró képességét, és azzal forognék fénysebességközelben, akkor én mit látnék?"
"és az ismerőseim mit látnának?"
Ezt nem kell találgatni: egy ciklotron pont így működik. Majdnem fénysebességgel mennek körbe az elektronok egy pár méteres vagy km-es körön.
Az ismerőseid azt látnák, hogy összemész haladási irányban: egy kis korong lesz belőled. Ezen kívül nagyon lelassul az időd.
Te meg ugyanezt látnád: a világ előtted összemegy, mindig haladási irányban, mint egy korong - és nagyon lelassul az ideje.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!