A Holdon tudnám hallgatni az MP3 lejátszom?
eltekintve attól, hogy meghalnál a levegőhiántól, meg valószínűleg a középfüled is "felrobbanna" - kifogástalan minőségben tudnád hallgatni a lejátszódat, mert a hallgató rezgését átveszi a fejcsontod és azt pontosan olyan hangként értelmezi a hallószerv, mintha a hang a levegőben terjedt volna. (tul. képpen a levegőben terjedő hang sem más, mint a levegő rezgése)
egyébként, beethoven, amikor már gyakorlatilag teljesen süket volt, akkor egy botot szorított a zongorához, amelnek a másik végét a füle mögött fejcsonthoz tartotta és így hallgatta a saját játékát.
(Eltekintve attól, hogy akkor levegőt se kapnék, meg megsülnék, megfagynék, stb..) :)
Ha kizárjuk a közeg összetételét, a hőmérsékletet, stb. úgy már nincs értelme a kérdésnek. Mert ha neked megfelelőek a feltételek, akkor egyértelműen a fülhallgatónak és a hangnak is. Ha viszont a Holdat nézzük: ott űrruha nélkül meghalnál és úgy nem nagyon hallanád a zenét... :)
Tehát nem lehet eltekinteni a holdi feltételektől.
De hogy válaszoljak is a kérdésedre: az ottani körülmények között nem hiszem, hogy működne az mp3 lejátszó és mivel légüres az ottani tér így a hang se tudna terjedni.
20:35- ös!
a hangot nem csak a levegő, hanem bármely közeg, amely rezgésre képes, tudja közvetíteni - így a fejcsont is.
Kedves 20:38!
Tudom hogy más is vezeti a rezgést, de mint mondtam A HALOTT NEM HALLANÁ és AZ MP3 LEJÁTSZÓ NEM MŰKÖDNE, tehát a kérdésre a válasz egyértelmű nem.
eltekintve attól, hogy a kérdés feltevője eleve kritériumnak tekintette, hogy a levegő hiánya (és egyéb tényezők) nem vezet a halálához, akkor sem azt feltételezted a válaszodban, hogy a halottsága miatt nem tudja hallgatttni lejátszóját, hanem a levegő hiányát tetted felelőssé a hallgathatatlanságért.
idézet tőled:
"az ottani körülmények között nem hiszem, hogy működne az mp3 lejátszó és mivel légüres az ottani tér így a hang se tudna terjedni."
B*szd meg! Jó hogy nem már olvasol a gondolataimban!
Én felsoroltam a kizáró okokat nagyjából, és az első válaszomban nem emeltem ki hogy, levegő hiányát teszem felelőssé.
"akkor sem azt feltételezted a válaszodban, hogy a halottsága miatt nem tudja hallgatttni lejátszóját" -DE IGEN, DE TE CSAK A VÁLASZOM VÉGÉT OLVASTAD EL.
Idézek magamtól:
Ha viszont a Holdat nézzük: ott űrruha nélkül meghalnál és úgy nem nagyon hallanád a zenét... <- ez volt az első ok amit írtam.
az ottani körülmények között nem hiszem, hogy működne az mp3 lejátszó <- második
és mivel légüres az ottani tér így a hang se tudna terjedni <- és ezt írtam utoljára.
ÉS EZEK ALAPJÁN MIÉRT FELTÉTELEZNÉD, HOGY ÉN CSAK A LEVEGŐ HIÁNYÁT TENNÉM FELELŐSSÉ?
Hogy egyeseket mennyire ki tud borítani egy egy ilyen vita ...:D ... félelmetes :)
Nnnnno ... az elektromos rendszerek többsége nem igényel levegőt a működéséhez, így van ez az MP3 lejátszókkal is. A készülék működhetne. De ... tönkreteheti a "hőmérséklet", hiszen a Hold árnyékos oldalán (meg minden dolog árnyékos oldalán, amit tehát nem ér napsugárzás) elég hideg tud ugye lenni, amit meg süt, hát az bizony meglehetősen meleg. Ez a relatív hatalmas hőkülönbség, bizony a mechanikailag nem túl erős szerkezeteket igencsak próbára teszi. Aztán ott van a kozmikus sugárzás is, ami esetünkben közvetlenül éri a készüléket. ez zavart okozhat akár az elektromos rendszerekben. Ez nem feltétlenül igaz az egyszerűbb szerkezetekre, így az MP3 lejátszó szerintem elviselné, de azért a tartósan, az űrben használatra szánt készülékek tervezésénél "illik" ezt a hatást is figyelembe venni. A hallócsontok és egyéb csontok, test, stb hangátviteli karakterisztikája jelentősen eltér a levegő-fül -mondjuk úgy- hagyományos útjáétól, ezért nem teljesen ugyanazt hallanád. képzeletbeli sétádon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!