Belsőenergia miért nem változik változik, ha kiszellőztetem a szobám, vagy befűtök?
Azért változik, mert a házad nem egy izolált rendszer. A Világegyetem belső energiája nem változik, a benti meleg levegőt a madarak élvezik, a fádat/olajadat meg keresheted.
p*v akkor állandó, hogyha T,m,M állandó.
Először is: a p*V (kis "v" a sebesség, a nagy "V" a térfogat jele) és a többi törvény is akkor érvényes, ha a gáz tömege nem változik, nem keveredik mással, stb.
Úgyhogy a szellőztetés kilőve.
Ha pedig befűtesz egy légszigetelt lakásban, akkor egyrészt felrobbansz (mert nem tud kimenni a füst), de addig is növekszik benne a nyomás, mivel ugye a falak nem tudnak kihasasodni. Itt p/T állandó, V változatlan. T az abszolút hőmérséklet, és addig működik a dolog, amíg ideális a gáz, tehát pl. még nem látod a lélegzeted.
p*V csak akkor állandó, ha n*k*T (vagy m/M*R*T) is állandó
Ebben a speciális esetben, amikor a hőmérséklet és az anyagmennyiség állandó, p*V = p'*V'.
Nem értetted jól.
A belső energia változik, ha melegítesz.
Akkor nem változik, ha a nyomást vagy a térfogatot változtatod a p*V szerint.
de akkor miért nem?térfogat változik, de a nyomás nem.miért is változna.
térfogat- részecske sűrűség változik
hőmérséklet is-átlagos sebesség.
átlagos sebesség értéke változás+sűrűsége változás=0
így?
nem értem, hogy jön ide ez a p*v
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!