Egy harmonikus rezgőmozgást végző test max gyorsulása 5.1m/s2, a rezgés periódusideje 6. 0s. Hány cm a rezgés amplitúdója? Egy harmonikus rezgőmozgást végző test maximális gyorsulása 7.8m/s2, max sebesége pedig 3.3 m/s. Hány Hz a rezgés frekvenciája?
Elvileg a maximális gyorsulás az A*omega^2, ahol az omega a körfrekvencia/rezgés freknvenciája, és az A az amplitúdó ugye. Az omega=(2*pí)/T, ahol T a periódusidő.
Innen meg menni fog már a dolog.
A maximális sebesség képlete pedig A*omega, vagyis ha elosztod a max gyorsulást a max sebességgel, akkor elvileg megkapod a rezgés frekvenciáját, ami maga az omega rezgőmozgás esetében.
üdv
27/F
LastOne.Left
elvileg nekem, ha jól pötyögtem számológépen, 465cm jött ki az első feladatra, és a másodikra pedig 2,36Hz.
üdv
27/F
LastOne.Left
elosztottam a kapott omegát 2*pível, és 0,37 jött ki, és azért, mert omega=2*pí*f(frekvencia). (második feladat)
üdv
27/F
LastOne.Left
szóval lehet tévedtem, mert végül is az omega az körfrekvencia. elvileg az f az pedig a rezgések/körök száma másodpercenként.
üdv
27/F
LastOne.Left
Szia.
A maximális kitérés az maga az A, vagyis az amplitúdó.
A maximális sebesség, vagyis a Vmax=A*omega.
A maximális gyorsulás, azaz az amax=A*omega^2
Az omega képlete pedig omega=2*pí*f, ahol az f a frekvencia, amit keresünk.
A maximális gyorsulást és a maximális sebességet ismerve ki tudjuk számolni omegát.
omega=amax/Vmax, hiszen ha megnézed, akkor láthatod, hogy a gyorsulás sebességgel való elosztása során egyetlen omega marad.
A frekvenciát, vagyis az f et pedig átalakítással omegából megkapjuk. f=omega/(2*pí).
röviden ennyi.
üdv
27/F
LastOne.Left
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!