Valaki segítsen! Fizikáról lenne szó a szabadon eső testek mozgása témakörben. Lent a kérdés:Mennyi idő alatt? .
Először is a szabadesés idejét kiszámolod: s=g*t^2/2-ből adódik: t=sqrt(2s/g). (sqrt a gyökvonás)
Útjának első métere esetében ugye s1=1m, g=9.81m/s^2.
Ebből t1=sqrt(2s1/g).
Én úgy számoltam, hogy s2=49m-re kiszámoltam az időt (t2), majd ezzel t3=t-t2 lesz az utolsó méteren eltelt idő. Itt t3 a keresett idő, t az 50m-hez tartozó, t2 pedig a 49m-hez tartozó idő.
Aztán t4=1s, vagyis az első másodpercben s2=g*t4^2/2 utat tesz meg.
Az utolsó másodpercben pedig: a már kiszámolt teljes t időből levonok 1s-ot (másodpercet), és ezzel számolok egy utat s3=g*(t-1s)^2/2. Ez az s3 az az út, amelyet a test a földet érése előtti 1 másodperccel megtesz. A keresett s4 út, amit az utolsó 1 másodpercben megtett kiszámítható s4=s-s3 képlettel.
Az eredmények jónak tűnnek, de valaki más is erősítsen meg, legyen szíves, ha tud.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!