Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Valaki segítsen! Fizikáról...

Valaki segítsen! Fizikáról lenne szó a szabadon eső testek mozgása témakörben. Lent a kérdés:Mennyi idő alatt? .

Figyelt kérdés
Egy test szabadon esik 50 m magasból.Mennyi idő alatt futja be útjának első és utolsó méterét? Mekkora utat tesz meg esésének első és utolsó másodpercében?

2012. okt. 22. 20:26
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Először is a szabadesés idejét kiszámolod: s=g*t^2/2-ből adódik: t=sqrt(2s/g). (sqrt a gyökvonás)

Útjának első métere esetében ugye s1=1m, g=9.81m/s^2.

Ebből t1=sqrt(2s1/g).

Én úgy számoltam, hogy s2=49m-re kiszámoltam az időt (t2), majd ezzel t3=t-t2 lesz az utolsó méteren eltelt idő. Itt t3 a keresett idő, t az 50m-hez tartozó, t2 pedig a 49m-hez tartozó idő.

Aztán t4=1s, vagyis az első másodpercben s2=g*t4^2/2 utat tesz meg.

Az utolsó másodpercben pedig: a már kiszámolt teljes t időből levonok 1s-ot (másodpercet), és ezzel számolok egy utat s3=g*(t-1s)^2/2. Ez az s3 az az út, amelyet a test a földet érése előtti 1 másodperccel megtesz. A keresett s4 út, amit az utolsó 1 másodpercben megtett kiszámítható s4=s-s3 képlettel.

Az eredmények jónak tűnnek, de valaki más is erősítsen meg, legyen szíves, ha tud.

2012. okt. 22. 21:13
 2/5 Radványi Patrik ***** válasza:
Jó az eszmefuttatás! Az eredménynek jónak kell lennie! :)
2012. okt. 22. 21:55
 3/5 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm
2012. okt. 23. 08:36
 4/5 A kérdező kommentje:
Sikerül végig kiszámolnom örök hála :)
2012. okt. 23. 13:50
 5/5 anonim ***** válasza:
Örülök, hogy tudtam segíteni. :)
2012. okt. 24. 02:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!