A föld melyik részén látszik legközelebb az égbolt, a felhők és a csillagok?
honnan számít valami égboltnak? ha elhagyjuk a légkört? mert akkor az északi és a déli sarkon van a legközelebb, mivel itt a legvékonyabb a légkör, de csak pár kilométeres a különbség
felhők szinte mindenütt -ami nem sivatagi rész- vannak, mivel 1.5 km-től a föld felett már képződnek felhők mindenhol. pl egy magas hegyen megtörténhet az hogy épp egy felhőben állsz, így ott.
A legközelebbi csillag a Nap, de mivel forgunk körülötte + a tengelyünk körül is forgunk, ezért mindig másik pont van közelebb hozzá. A többi csillag több ezermilliárd kilométerre van innen, szóval azt a pár kilométert elhanyagolhatjuk "A" és "B" pont között a földön.
A nap körül nem forgunk, hanem keringünk...
Igen a Csomolungma.
Köszönöm az eddigi válaszokat!
Leginkább úgy értettem, hogy csak "látszatra", tehát nem biztos, hogy valóban ott van közelebb, de a légköri viszonyok vagy bármi más miatt úgy tűnik mintha ott közelebb lenne az égbolt. Mint ahogy pl. a naplemente is sokkal nagyobbnak tűnik a tengeren, mint másutt. Nem tudom, hogy van e ilyen légköri jelenség "látszat", azért kérdem. Magam viszont többször tapasztaltam, különösen érdekes volt az, amikor mélyföldről tengerszint feletti magasságba kerültem, de a hegyekben is persze, de ott inkább azaz érzésem volt, hogy én emelkedtem fentebb, itt meg mintha az ég jött volna közelebb.
Látszatra a sivatagban, nyílt tengeren látszódik a legközelebbinek az égbolt, mivel az emberi tudat a távolságot mindig valami ismert mérethez képest érzi.
Tehát ha megállsz egy nagyon magas épület tövében, úgy tűnik, mintha az ég is nagyon-nagyon messze lenne, hiszen az agyad tudja, hogy az épület magas, mert meg tudod állapítani az ablakokból/stb. Viszont, ha egy nagyon sík terepen vagy, akkor nincs semmi, amihez viszonyítsd a távolságot, és mivel az "ég" kvázi végtelen távolságra van (Földi léptékkel mérve, mert a felhőket kivéve a Hold, csillagok rendkívül messze vannak) ezért a szubjektív érzékelés miatt nagyon közelinek fogod érezni :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!