Vannak olyanok, akik úgy esznek, hogy minden falathoz isznak. Miért is baj ez?
Az enzimeket hígítja a gyakori ivás. Nem a nyálnak kell termelődnie a falat rágása közben - hanem iszol.
Az amiláz például elősegíti, hogy az összetett szénhidrátok, mint a keményítő molekuláiban az egyes cukormolekulák közötti kötések fölbomoljanak.
Egészséges nyálelválasztás esetén a nyál, ez a rendkívüli biológiai folyadék a fogakról folyamatosan lemossa a baktériumokat. A nyálmirigyek napi egy-két liter nyálat képeznek a mirigyszöveten átáramló vérből. A nyálban lévő emzímek nemcsak az emésztésben játszanak fontos szerepet, hanem a szervezet védekezőképességében is. A nyál lizozim enzime bizonyos baktériumok sejtfalát megtámadja. A fal átszakad, és a baktérium elpusztul. A nyálban antitestek is kiválasztódnak, főleg az immunoglobulin A, amely szintén védi szervezetünket a külvilág támadásaitól.
Ha iszol minden falathoz, nem serkentődik a nyál elválasztása és a fent leírtak is csökkentett módban valósulnak meg...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!