Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hany mm objektiv kell egy...

Hany mm objektiv kell egy relektor 130 mm-es tavcsonek hogy lehessen latni vele a saturnust?

Figyelt kérdés
Celestron astromaster 130 EQ MD a pontos tipus
2009. aug. 5. 22:40
 1/3 anonim ***** válasza:
Hát én nem értem! Van egy 130 mm átmérőjű tükrös távcsöved ugye? Gondolom okulár lencsét akarsz hozzá vásárolni. Ha az a kérdésed, hogy ez milyen fókusztávolságú legyen, akkor írd meg légyszíves a tükör fókusztávolságát is.
2009. aug. 6. 08:33
 2/3 A kérdező kommentje:

650 mm focal leght, F5 focal ratio es igen occulart szeretnek vasarolni hozza.

kezdo vagyok benne es igazabol segitseget keresek hogy mikent tudnam kihozni a telescopbol a maxotvagy mi a max egyaltalan. nem egy csucsminosegu teleszkopom van de allitolag alkalmas lehet bolygofigyelesre is csak nem ertem hogy.

halas lennek egy segitokesz embernek aki elmagyarazna nekem ezt.

van egy 10 es egy 20 mm-es occular lencsem de en ugygondolom hogy ezekkel nem megoldhato

kerlek segits

2009. aug. 6. 21:03
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

"650 mm focal leght, F5 focal ratio" Ez azt jelenti, hogy a tükör (objektív) fókusza, vagy gyújtótávolsága 650 mm, a fényereje (a fókusz és az átmérő hányadosa: 5. A távcső nagyítását úgy kapod meg, hogy az objektív fókuszát elosztod az okulár lencse fókusztávolságával. Ez jelen esetben 20 mm-es fókuszú okulár esetén 32,5-szörös, 10 mm-esnél 65-szörös nagyítást jelent. Használható ennél rövidebb fókuszú okulár is (természetesen nagyobb a nagyítás), csak ezzel egy gond van. Egy adott távcső nagyítása és fényereje egymással fordított arányban van, így kisebb magnitudójú (fényerejű) objektumokat nem tudsz megfigyelni. Tapasztalatból írom, hogy a 65-szörös nagyítás elég Naprenszerünk bolygóinak megfigyelésére.

Ha tudok még segíteni, írjál bátran.

2009. aug. 7. 09:19

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!