A vízér sugárzás valóban létezik?
#6-os válaszoló...
Radiesztézia - ilyen tudományterület nincs. A szót is csak úgy kitalálták, mert a radiológia már foglalt volt.
"[...] Nem nagy befektetés. Persze ha eleve negatívan állsz hozzá...Én is voltam így, de sajnos elég későn jöttem rá, hogy működik a dolog, tudnék mesélni. [...]"
Inkább én. Első nap szürke zoknit vettem fel, és lekéstem vele a buszomat. Második nap fehér zoknit vettem, és elértem. Azóta mindig fehér zoknit veszek, és szinte mindig elérem a buszomat. A fehér zokni tehát működik!!! Véletlenül sem az történt, hogy első alkalommal volt csak pechem, vagy utólag tanultam meg, hogy szokott járni a busz.
Hülyén hangzik, ugye? Pedig sok "nekem bevállt" logika mögött ez a gondolat bújik meg, persze sokkal hihetőbben és szofisztikáltabban. Tapasztalat.
egy ismerősöm nemrégiben kutat fúratott magának. mesélte, hogy a fickó kb. fél órán keresztül egerészett a kertjében (elég nagy kert) egy ingával, hogy hova fújnak. aztán közölte, hogy ő ide fúrná és kb. 30 méter. a haverom mondta, hogy neki víz kell, úgyhogy tökmindegy. volt is víz, azon a mélységen.
most lehet, hogy a fickó tudta, hol van a víz (térképről, korábbi fúrásról a környéken stb.) és csak előadott egy magánszámot, csak nem tudom, hogy minek. szerintem sokkal professzionálisabb lenne azt mondani, tudom hol a víz, mert én ekkora profi vagyok, mint bohóckodni.
szóval nem zárom ki a lehetőségét, hogy van a dologban valami.
Kedves Krizofer (kérdező), beledobtad a kavicsot az állóvízbe! Bár ez itt a "Természettudományok" (nem az Ezo) rovat és ennek megfelelően mindenki hörögve mondja a maga tudományos cáfolatát a - mai eszközökkel - nem mérhetőről. Azt szinte senki sem írta, hogy MAGA is megpróbálkozott ezeknek a jelenségeknek a megismerésével, megtapasztalásával és ennek fényében jelentheti ki magabiztosan, hogy ilyen nincs (legalábbis számára). Számtalan dolog, jelenség van azért, amit eszközökkel, törvényekkel nem tudunk meghatározni, leírni. Kérhetem, hogy valaki határozza már meg nekem a rózsa illatát, hogy ha elolvasom, tudjam milyen? Ostobaság lenne azt állítani, hogy mindent tudunk a világról, pláne, hogy helyesen tudjuk. A tudomány története a tévedések története ugye, emlékszünk a "Föld lapos, geocentrikus világkép, a spenót vastartalma, Levegőnél nehezebb szerkezet nem repülhet, stb. stb" Embereket is öltek ezért, én sem sértődök meg, ha csupa mínuszt kapok:) Ha csak egy valaki hajlandó prekoncepció nélkül utánanézni (nem elhinni, hanem tapasztalni) dolgoknak, már megérte.
"Bizonygasd saját korlátaid, s bizony, szert teszel rájuk." /Richard Bach/
És most üssetek! :)
15-ös (16:35) "[...] És most üssetek! :)" Challenge accepted!
Valóban semmilyen törvényről nem állíthatjuk, hogy az örök érvényű (ehhez az állításhoz csak a matematikának van joga, de ezt most hagyjuk). A tudományok, ahogy fejlődnek, annál többször alkalmazzák az eredményeiket. Minden újabb kísérlet, megfigyelés, vagy alkalmazás ha nem úgy sül el, ahogy kellene, azonnali cáfolatot jelenthet egy eredményre nézve. Így épül fel hosszú idő elteltével egy eléggé erős bizalmi szint egy tudományterület eredményei iránt.
A fenti kérdés pedig olyan tudományos eredményekkel vizsgálható, amelyek iránt már eléggé erős ez a bizalmi szint. Konkrétan száz éve használja már az ipar, és eddig bevált.
Kedves 17: "...száz éve használja már az ipar, és eddig bevált."
Én meg 100 évig akarok élni és eddig sikerült :)
Kedves Kérdező: "számomra a kérdés el is dőlt, hogy ez nem létezik.... de nekem elég egyértelmű volt, amit írtatok."
Jaja, mi itt mind csupa minimum Nobel-díjas tudósok vagyunk, örülök, hogy meggyőzve érzed magad. Egymillió légy nem tévedhet.:)
A vízérsugárzást elég egyszerű cáfolni:
Az itt elhangzottak alapján ezek a vízerek olyan 30-80 m mélységben vannak. De legyenek csak 20-ra.
Ha egy ágy pontosan a vízért fölött van, és átteszem 2 méterrel arrébb, akkor mennyivel kerül messzebb a vízértől? 10 centivel (Pitagorasz tétel). Tehát 20 helyett 20.1 méterre lesz tőle.
Ugyanígy a radiesztéta is csak pár centivel, azaz 1-2%-kal kerül messzebbre az értől, miközben a szobában fel és alá mászkál a pálcájával. Elképzelhető, hogy ilyen kis különbségeket érzékelne (miközben a falakban sokkal közelebb folyó vezetékes víz hatása nem zavarja)? Vagy hogy ilyen kis, pár százalékos különbség jelentősen befolyásolná a lakó egészségi állapotát?
Persze más a helyzet, ha a vízérsugárzás valamilyen rejtélyes oknál fogva kizárólag pontosan függőleges irányban képes terjedni. De ilyet eddig még egy radiesztétától se hallottam.
De nyilván kitalálták volna maguk is ezt a magyarázatot, ha nem lennének olyan sötétek, és egyáltalán eszükbe jutott volna ez a probléma.
"egy ismerősöm nemrégiben kutat fúratott magának. mesélte, hogy a fickó kb. fél órán keresztül egerészett a kertjében"
És akkor mi van? Vannak kontroll-kutak mondjuk ötméteres négyzetrácson? Honnan tudjuk, hogy a kertben máshol NINCS víz? Vagy esetleg nincs olyan, ahol csak 20 métert kellett volna fúrni...
Tetszik, nem tetszik, a tudományban az állításokat a pontos, negatív kontorllt sem nélkülöző kísérlettel kell megtenni. Ha én azt állítom, hogy az én kutyám különleges, mert tud ugatni, akkor nem elég, hogy bebizonyítom, hogy valóban tud ugatni, hanem emellett be kell bizonyítanom, hogy a többi kutya meg nem tud.
Ez a fickó épp ilyen volt: azt állította magáról, hogy a víztalálás különleges dolog, és csak ő tudja ezt. Rábökött egy pontra, mintha azt mondta volna: ez a kutya tud ugatni. Hol van a többi kutya, azaz a többi pont a földön?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!