GYORSAN KENE! (HOLNAPRA). Naszoval. Kemia versenyre nevezett a tanarom de van ami megfogott. A kérdések lent! Segitseg kene legyszi (? )
1.Milyen kolcsonhatasok jatszodnak le a tojasrantotta keszitesekor?
2.0,2 g mahnezium szalag vagy 0,2 g magneziumpor egesekor szabadul fel tobbb ho?
Ugyan ez csak 1 t akacfa elegetesekor vagy 1 t akacfa teljes elkorhadásakor szabadul fel..
elöre is koszonom szepen!:) ekezetert bocsi. legyszii gyors valaszt:)
1. Fizikai, ill. kémiai is. A fizikain belül hőátadás és halmazállapot-változás (amikor sistereg a tojás, a benne levő víz egy része forr el). Kémiai változás pedig a tojásban levő fehérje irreverzibilis szerkezetváltozása, kicsapódás.
2. Mindkét esetben ugyanannyi hő szabadul fel. A különbség csupán a reakció idejében és utóbbi esetben a reakciórendben van. A kiindulási anyag és a végtermék azonban ugyanaz, így a reakcióhőnek is ugyanannyinak kell lennie.
2.-vel vitatkoznék.
Az elégetéskor szabadul fel több hő.
A korhadáskor nem megy végig a
cellulóz-> széndioxid+víz reakció,
illetve holt fa nem minden vegyületét dolgozzák fel a gombák.
A por alakú magnézium elégetésekor is valamivel több hő szabadul fel, mint a szalag formájúnál, mert a pornak nagyobb a felülete. A különbség a felületi energiából adódik, és a por szemcseméretének a csökkenésével növekszik. (Ami a folyadékoknál a felületi feszültség, azt a szilárd anyagoknál felületi energiának nevezzük.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!