Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A zene úgy hat ránk mint a...

Ss88 kérdése:

A zene úgy hat ránk mint a kábítószerek?

Figyelt kérdés

Azt hallottam hogy a zene az agyban ugyanazokat a receptorokat aktiválja mint amikor az ember kábítószer hatása alatt áll. Lehet hogy baromság, de én nem tudom, valaki esetleg egy cikket olvasott erről, tud valami okosat a dologról?

Ismertek agykutatókat, hol kéne ennek utána érdeklődni?

Nagyon érdekel a téma, mert úgy érzem van benne valami. Amikor zenét hallgatsz te is kikapcsolsz nem? Nekem például sokat segített talpraállni, ha szomorú vagy tud vígaszt nyújtani, ha ideges meg tud nyugtatni...

az biztos hogy van hatása az agyra minden zenének.. például engem konkrétan felidegesít ha olyan zenét kell hallgatnom ami nem tetszik.

légyszives ne pocskondiázzatok, csak építő válaszokat várok, köszönöm! :)

2012. okt. 5. 09:19
 1/4 anonim ***** válasza:

Szia! Egyetértek veled ez egy érdekes téma :)

ezeket találtam:

[link]

[link]

2012. okt. 5. 21:16
 2/4 anonim ***** válasza:

Igen, nagyjából úgy. A zene az agy örömközpontjára is hat, dopamint szabadít fel, pont mint a marihuána vagy a kokain. Angol wikipédián azt hiszem írnak róla.

Létezik egy "zene"-fajta, binatural beats-nek hívják. Ez két, frekvenciában nagyon kicsit különböző hangból áll, az egyik fülben az egyik, a másikban a másik szól. Ez teljesen összezavarja az agyat, be lehet tépni tőle. Próbáltam, tényleg működik. Youtube-on vannak ilyen videók.

Hallgattam egyszer egy dark ambient albumot. Végigmeditáltam azt az egy órát és gyakorlatilag egy tripbe kerültem általa. Orbit Constructions az előadó neve.

Szóval igen, kicsit úgy hat a zene, mint a kábítószerek.

2012. okt. 6. 17:08
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem zene és zene különböző lehet. A hatás is különbözik.

Nem hiszem, hogy valaki Mozart C-dúr zongoraversenyének középső tételét hallgatva kábítószeres mellékhatásokat mutatna. Az is igaz, hogy vannak zenék, amelyek - szándékosan - ritmusuk miatt megváltoztatják a hallgató szívverését.

Az agyra is, de a lélekre is hat. Kérdés: mi is az a lélek... :-))

2012. okt. 6. 18:37
 4/4 anonim ***** válasza:
Nem tudok rola, hogy a marihuana dopamint szabaditana fel...
2012. dec. 3. 04:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!