Hol keressek meteorokat? Szeretnék találni párat de nem tudom, hogy hol érdemes keresni.
Mondjuk a világűrben...
Nem értem a kérdést. Találni akarsz egyet, vagy megfigyelni és nem tudod merre fordítsd a távcsövedet?
Találni szeretnék egyet.
Van értelme keresni valahol?
Vagy találni egyet olyan ritkaság mint nyerni a lottón?
Meteorit - ami lezuhant. Ilyet nem fogsz találni holnap délelőtt, ha kimész a rétre sétálni. Nagyon ritkán becsapódik egy-egy, pl. Szlovákiában volt erre példa, amikor kimentek diákok meg páran a faluból a darabjait keresni.
Meteor - nem hol, hanem mikor. A meteorrajok évente mindig ugyanakkor érik el a Földet. Azt hiszem van a Perseidák, meg a Leonidák meteorraj. Amikor ezek tartanak, gyakran lehet hullócsillagot megfigyelni. Távcsővel viszont el nem kapsz egyet, az is biztos.
Nagyobb meteorit lehullásánál van, hogy beszámolnak róla a híradóban, ha hallasz ilyesmiről, pláne ha azt is mondják, hogy a földfelszín elérése előtt a meteorit darabokra hullott, akkor utazz oda a környékre, és keresgélj. Még így is kevés esélyed van arra, hogy találsz valamit, de ha egyszerűen csak kimész az erdőbe valahol, akkor még ennyi sem.
De egyébként egész biztos, hogy meteordarabot venni is lehet, pl. e-bayen. Persze vigyázni kell, hogy ne verjenek át!
Mikrometeoritokat lehet találni elég könnyen.
http://www.youtube.com/watch?v=QUhUDqpPU1A
Az a lényeg, hogy a nagyon pici meteoritok a háztetőn felhalmozódnak, és lemossa onnan őket az eső, majd vastartalom alapján el ki lehet őket szedni a porból. Nagyon picik, csak pár milli - mikrométeresek.
Nagyobbakat is bárhol lehet találni, én leginkább mészkőbányákat javasolnék, ahol a homogén fehér mészkőbe ágyazott masszív sötét rög lehet meteorit. De csak azzal érdemes foglalkozni, ami nagyon nehéz, fémből van, és vonzza a mágnes, egyéb kövek lehetnek földi eredetűek is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!