Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az elméletek szerint pontosan...

Az elméletek szerint pontosan hogyan is megy végbe egy fekete lyuk keletkezése?

Figyelt kérdés
Nem tudtam, hogy keressek rá erre. Azt tudom, hogy meg kell lennie egy bizonyos tömegnek, hogy azzá váljon. Azt tudjuk, hogy ha a csillag kifogy a nukleáris energiájából, önmagába zuhan, így válik fekete lyukká. De abban a pillanatban, amikor kifogyott, mi történhet pontosan? Addig visszatartotta a kisugárzó energia az összeroskadástól, de csak tisztán a tömeg miatt roskadna magába? Hogy-hogy nem fogy el az összes anyag belőle a kisugárzás során? Hogy-hogy marad még mindig annyi anyag benne, hogy magába roskadhasson? Az miért nem "tüzelődik el"?

2012. szept. 29. 20:36
 1/4 anonim ***** válasza:
A leggyakoribb fúzió a hidrogén->hélium, rohadt sok energiát termel. A fúzió azonban nem áll meg itt, az atomok egyesülnek, a periódusos rendszer egyre nagyobb tömegszámú és rendszámú elemei jönnek létre. Egy idő után ezek már instabilak és bomlanak, nem tudnak fúzionálni, és nem termelnek több energiát. De attól még anyag marad. Így tudom.
2012. szept. 29. 21:12
 2/4 A kérdező kommentje:
Ez igaz, ezt én is tudtam, de ilyen nagy arányban maradnak? : O Elfogy a felszínről a hidrogén és a hélium, eddig oké. Megmaradnak a nehéz elemek (vajon legbelül milyen elem lehet?) és ez elég ahhoz, hogy önmagába roskadjon? Elég felfoghatatlan. Nyilván mert nem vagyok tisztában a részletekkel, épp ezért a kérdés. :)
2012. szept. 29. 21:23
 3/4 hollófernyiges ***** válasza:
2012. szept. 29. 22:57
 4/4 A kérdező kommentje:
Ezeket mind tudom. :) Lehet, kicsit hosszú lett a kérdés és olyan, mintha több dolgot is kérdeznék, de igazából csak magát a folyamatot nem értem, hogy ez egy pillanat műve lehet, hogy egyszer csak "befeketedik" vagy ez is egy relatíve hosszú folyamat, hogy azzá válik? :)
2012. szept. 30. 00:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!