Amikor forr a bor, akkor tulajdonképpen égés történik?
Nem oxidáció.
Cukor alakul át etilalkohollá és széndioxiddá.
Felejtsétek már el az oxidációt! Semmi köze nincs sem a rozsdásodáshoz, a "tüdőben lejátszódó folyamat" meg azt sem tudom, mi. Az erjedés NEM oxidáció! Nem kell oxigén a folyamathoz!
Szóval, egészen pontosan, amikor forr a bor, akkor alkoholos erjedés történik, ami nem égés, nem oxidáció, hanem alkoholos erjedés. A Wikipédia tökéletlen égésnek veszi, de ez sem igaz, mert a tökéletlen égéshez is kell valamennyi oxigén.
Tehát nem égés, nem oxidáció, nem rozsdásodás, hanem erjedés!
Az előttem szólóhoz csatlakoznék, az alkohol képződése anaerob erjedés.( levegő nélkülit jelent.) de itt az egyenlet: C6H12O6-->2 Ch3CH2OH +2 CO2
egyébként nem ilyen egyszerű, sok köztes lépés van, számuk több ezerre tehető, függ az élesztő fajtájától, a hordótól, magától a nyersanyagtól. Tehát a kérdésre válaszolva: Nem, nem égés történik, mert az égéshez külön oxidálószer kell, ami itt nincs. Még annyi, hogy a folyamatot a zimáz nevű enzim katalizálja.
Igenis történik oxidáció, mert van olyan atom, melynek az oxidációs száma emelkedik. De mivel redukció is történik, mégpedig ugyanabból a kiindulási vegyületből, ezért diszproporciónak vehetjük ezt a reaciót, ha mindenképp redox-téren maradunk. De sosem hallottam még, hogy ezt használják rá.
Az égés, az én definícióm alapján oxigénnel való egyesülést jelent... (Ebbe is bele lehet kötni, pl. ozonolízis)
Öntsünk végre tiszta vizet, vagy stílusosan mondva, tiszta bort a pohárba:
Egyszerűen értelmezve oxidáció az a folyamat, amikor egy anyag oxigénnel egyesül.
Általánosabb értelmezésben oxidációnak nevezzük azt a folyamatot, amikor a vegyület pozitív alkotórészének (kation) vegyértéke nő, vagyis, amikor egy ion vagy molekula elektronokat ad le.
Egyszerűen értelmezve a redukció az oxidációval ellentétes folyamat, vagyis az oxigén elvonása egy anyagból.
Általánosabb értelmezésben redukciónak nevezzük azt a folyamatot, amikor a vegyület pozitív alkotórészének (kation) vegyértéke csökken, vagyis, amikor egy ion vagy molekula elektronokat vesz fel.
Tehát az oxidáció és a redukció egymással ellentétes folyamat. A két folyamat ugyanakkor egymást feltételezi: amikor egy anyag oxidálódik, közben egy másik redukálódik.
Erjedéskor a szőlőcukor etilalkoholra és széndioxidra bomlik. Tehát ebben a folyamatban az etilalkohol előállítása redukció, míg a széndioxid előállítása oxidáció.
Ha bort akarok előállítani, akkor etilalkohol termelése a cél, a széndioxid nem kell, azt szélnek engedem. Tehát a végtermék szempontjából a számomra hasznos folyamat jelen esetben nem az oxidáció, hanem a redukció!
Az alapkérdésre visszatérve: A bor forrásakor, ha tágabb értelemben véve oxidáció is lejátszódik (bár nem az a lényeges folyamat), azt semmiképpen nem nevezzük égésnek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!