Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mennyi gáz fogy a sütőbe 20...

Mennyi gáz fogy a sütőbe 20 perc alatt?

Figyelt kérdés

Anyám süti a kenyeret a sütőbe ,mert szerinte olcsóbb.

Hát az alapanyag valóban olcsóbb de 5200Ft egy palack gáz. Szerinte 70 dkg kenyér kisütése olcsóbb mint besétálni a boltba és megvenni 2ltnaponta 300Ft ért /kilóját. Szerintem nem gazdaságos a kenyeret megsütni mert több gáz megy el egy kenyér sütésre mint a bolti kenyér ára.

Kinek van igaza?

#Kenyérsütésiszámítás
2012. szept. 22. 20:33
 1/9 anonim ***** válasza:

Ha anyád finom kenyeret süt, akkor mindenképpen neki.

Amúgy ezt akkor lehetne megmondani, ha mondanál valamit a gázfogyasztásotokról is. Például hogy mekkora időközönként kell gázpalackot venni, mennyibe kerül az alapanyag, és hogy a gázhasználati idő mekkora részében süt anyád kenyeret. Ezek alapján tudnék saccolni.

Meg nem hiszem, hogy ebből olyan horribilis különbségek jönnének ki, hogy ne érné meg, ha szereti is csinálni, hobbira is lehet áldozni egy kicsit, illetve ha nem szereti csinálni, akkor ez a te álláspontod mellett jó érv. 15 db kenyér havonta az 4500 Ft.

2012. szept. 22. 20:42
 2/9 A kérdező kommentje:

A sütő ilyen normál sütőméretű. 1 kenyeret süt egy sütésre.

Kell bele liszt 120Ft kell bele élesztő 25Ft víz cukor mittom én mi.

És születik egy lapos pizzaszerű valami ami anyám szerint kenyér és 75 dgk szerintem félkiló de mindegy.. Amúgy 2 hónapig elég Kb egy gázpalack úgy ha heti 1-2x süt.

2012. szept. 22. 20:52
 3/9 anonim ***** válasza:

Hát, ha 8 darab 75 dkg-s kenyér sül meg 5200 Ft gázból, akkor nyilván nem éri meg.

De gondolom nem csak kenyeret süttök, hanem főztök és sütemény is készül a sütőben nap mint nap, és a gáz nagy része arra megy el. Például ha napi 3 órát főz (ugye reggeli (fél óra), ebéd (1,5-2 óra), vacsora (félóra)), és a főzőlap negyed annyit fogyaszt, mint a sütő, akkor a felhasznált gáznak csak az 1/7-e megy el kenyérre, azaz 750 Ft 8 darab kenyérre, azaz nagyjából a kilónként 300 Ft-nál vagyunk, de gondolom másra is használjátok a sütőt, ami lejjebb viszi ezt az árat.

2012. szept. 22. 21:10
 4/9 A kérdező kommentje:
Anyám te ne írogassál már be!
2012. szept. 22. 23:04
 5/9 anonim ***** válasza:
Mennyi gáz fogy a sütőbe"n"? Ha mindenképpen pontosan akarod tudni, végy egy mérőórát, és szereld rá. De egyszerűbb, ha veszel még egy palackot, és minden kenyérsütésnél azt kapcsolod be. Ezután már a darabszám és ár alapján pontos képet kaphatsz az önköltségről. Ezt azonos minőségű, boltban kapható termékkel érdemes összehasonlítani. És tudni kell, hogy az alapanyag beszerzési ideje, plusz a sütéshez szükséges munka ára mínusz a bolti kenyér vásárlási ideje nincs benne.
2012. szept. 23. 10:41
 6/9 Charlie O Brien válasza:

Üdv.

Maximálisan felcsavarva (ez nálam 8 fokozat) 1 óra használat alatt 0,3 m3 gáz fogyott. 240-250 fok volt a sütőben...Én a házi pizza árára voltam kíváncsi..

0,3 m3 gáz a mai (2014.01.21) áron (kb. 124,- Ft/m3) számolva: kb. 37,- Ft/óra

20 perc esetében tehát: kb. 12,- Ft

Ne felejtsd a sütésbe az előmelegítés időtartamát is beszámítani.

Így számoltam:

Tigáz honlapjának kalkulátora szerint 1000 m3 gáz ára 124.539,- Ft, tehát visszaosztva 1 m3 ára kb. 124,- Ft (az alapdíj miatt volt célszerű 1000m3 árából visszaosztani az 1 m3-árát, egyébként 1 m3-re 12.606,- Ft-ot ír ki a kalkulátor. Ugyanannak a mennyiségű gáznak az ára egyébként szolgáltatónként eltérő lehet, sőt szorzószámok is gyakran változnak, amivel a m3-t átváltják fűtőértékre, de ez most nem lényeg. )

2014. jan. 21. 21:55
 7/9 A kérdező kommentje:
Jó de Pb palackal számoljatok már meg 100 éves mezei sütővel ne ilyen energiatakarékos ultramodern félmilliós levegőkeveréses csudákkal.. :)
2014. jan. 23. 20:18
 8/9 Charlie O Brien válasza:
7/7-re. Sima gáz sütőm van, nem légkeveréses, kb. 60.000,- Ft volt újonnan 5 éve, így szerintem nagy különbség nem lehet a régiek és az enyém közt. Nem tudom, hány m3 gáznak megfelelő gáz jön ki egy PB palackból, de gondolom erre létezik valami hivatalos adat, vagy ahol árulják ott biztos meg tudják mondani.
2014. jan. 29. 20:11
 9/9 Charlie O Brien válasza:

Közben utána gugliztam kicsit kíváncsiságból. Félrevezető lehet a m3-re váltás simán, mivel a palackos gáz tisztább. Lényeg ez a táblázat 2009-ből:

[link]

Vagyis a PB gáz energia tartalom ára 10,37 Ft/kWh

a vezetékes gáz energia tartalom ára 17,64 Ft/kWh

Ugyan 2009-es a táblázat, de gondolom a tüzelőanyagok árai arányaiban olyan nagy mértékben nem változtak, tehát a táblázat alapján a PB gáz még olcsóbb is. (Ezen mondjuk n is meglepődtem)

2014. jan. 29. 22:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!