Hány méter után tökmind1 a magaság abból a szempontból h. leesek a betonra?
Szia!
Átolvastam első linkjeit, de az arra vonatkozik, hogy milyen magasságból való zuhanás után nem gyorsulsz már tovább... Érzésem szerinte Te nem ezt kérdezted, hanem azt, hogy mekkora magasságból zuhanva halsz meg így is úgy is...
Ennek átgondolásához azt javasolnám, hogy képzeld magad egy motorbiciklire, ami egy betonfal felé robog. Mekkora sebességnél gondolnád azt, hogy biztos meghalsz? 60km/h? mondjuk legyen ennyi.
Tehát keressük meg azt a magasságot, ahonnan zuhanva 60km/h sebességgel érsz a betonba!
Erről kezdve egyszerű középiskolás képletekkel is kiszámolhatod, hogy:
s = v * t
a = v / t => t = v / a
=> ezekből következik, hogy:
s = v*v / a => v*v = s*a => v = gyök (s*a),
ami azt jelenti, hogy:
s[m] a[m/s2) v [m/s)
1 10 3,4 = 12,1 km/h
10 10 10 = 36 km/h
30 10 17,3 = 62,2 km/h
Így aztán véleményem szerint tök mind1, hogy 30m-ről zuhansz-e le, vagy 1km magasból. A túlélési határ valahol 30m-nél levesebb, de (talán) 10m-nél nagyobb magasság között lehet. Bár igaz, hogy jómagam még szerintem nem csapódam 36km/h-val sem egy betonfalnak, úh. nem tudom. Ha elírtam valamit, vagy elszámoltam, javítsatok!
Remélem segítettem.
Szia!
Leesett az illető 3 m -ől fejre : kitört a nyaka !
(csak 1 szintet zuhant)
Lesett egy másik 10 m -ől az oldalára : medece és kulcscsont törést szenvedett !
(bő 3 szintet zuhant)
Mindketten betonra estek .
Sőt , olyat is ismertem aki talpra esett kb. 6 m -ől : csigolyatörést szenvedett és NEM rokkant bele !
Az érkezési pozíció tehát sokkal fontosabb mint a magasság !
Sok mindentől függ, írtak már dolgokat, összegzem:
Akár kis magasságból leesve is meghalhatsz. Az emberi testnek vannak gyenge, kevésbé védett pontjai. A bokszolók, vagy a harcművészek ismernek ilyeneket, egy bökés, vagy csavarás végzetes lehet.
Egy magassághatár felett már a becsapódásnál roncsolódnak a belső szervek, pl.: leszakad a máj, szétmegy a lép, stb. kis mértékben ez egyéntől is függhet, edzett e valaki, rugalmas, vagy puhány.
Ezt a halálos magassághatárt még módosítani is lehet, az ejtőernyősök, kaszkadőrök ismernek és alkalmaznak földet érési technikákat, amivel csökkenthetik a becsapódás erejét. Természetesen ez akár véletlenül is összejöhet a szerencsés szerencsétlennek.
Néha vannak csodálatos hírek, hogy toronyházból, repülőből kizuhant ember túlélte az esést, bár itt gyakran valami lefékezi a sebességét, fa, vagy redőny, vagy csak kacsa az egész.
Hogy biztosan? Biztos csak a halál...
A sebesség mellett függ, hogy milyen pozícióban, milyen a csontozat, izomzat, milyen izmok vannak megfeszítve és mik nem, stb...
Ha a baleseti statisztikákat vesszük alapul, akkor meghökkentő módon az 1 - 1,5 méteres magasságból való esések veszélyesebbek, mint a 6-8 méterről valóak (nem tudok pontos számokat, csak sacc/kb), majd ismét egyre veszélyesebbek.
Miért? Mert általában eldőlve esnek le valahonnan az emberek, miközben hadonásznak, hogy megpróbáljanak megkapaszkodni (vagy ösztönösen megpróbálnak megkapaszkodni abban, ami a kezük ügyében van, pl. telefonálás közben telefon, szerelés közben csavarkulcs...), így még inkább kibillennek a súlypontjukból, ami ugyebár derék magasság fölött van, tehát fejjel lefelé próbál amúgy is fordul a test.
Ha magasabbról esik valaki, akkor van/lehet annyi ideje, hogy korrigálja az esést, hogy ne fejre érkezzen. Ha meg még magasabbról, akkor meg már még óriásibb a sebesség.
Sok halálos baleset 1-2 méter magasról való leeséskor történik. Ez előbbiek miatt is, meg azért is, mert 1 méter magasan még nincs az embernek olyan félelemérzete, mintha egy felhőkarcoló szélén állna.
Amúgy szerencsétlenségek és csodák mindig lesznek, szóval fél méterről is meghalhatsz, meg 20 méterről esve is életben maradhatsz. Bár erre a kettőre elég kevés a sansz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!