Kezdő kémiás kérdései?
Most kezdtem a kémiát, és felmerült bennem egy pár kérdés.
Repesnék, ha vki megválaszolná őket:
1. Minden atom részecske, de nem minden részecske atom?
2. a Nukleonok tömegéhez képest 1 darab elektron tömege, vagy az elektronfelhőben mozgó összes elektron tömege hanyagolható el? (Úgyértem aránytalanul kevés, kicsi.)
3. Ha a tömegszám a pr és n SZÁMÁNAK az összege, akkor miért TÖMEGSZÁM az elnevezése, miért nem proton és neutron szám, vagy valami hasonló találó név:)?
4. Hülye kérdés, ami úgy is így van, de azért beírom:
ha kivonom a tömegszámból a rendszámot a neutronok számát kapom meg?
1.: Igen. Minden atom ún. kémiai részecske. De a kémiai részecskék halmazába beletartoznak az ionok, és a molekulák is.
2.: Igazából mindkettő. A proton egységnyi tömegéhez képest egy elektron tömege 1/1840. A legnagyobb rendszámú ismert elemek nagyjából 100 elektront tartalmaznak, így egy protn is kb. 180-szor nehezebb, mint a teljes elektronfelhő. Tehát mindkettő elhanyagolható.
3.: Mert van protonszám, és neutronszám külön-külön. A deutérium nevű hidrogénizotópban a protonszám 1, és a neutronszám is 1. Azért lett tömegszám, mert az atom tömegét gyakorlatilag csak az atommag tömege adja.
4.: Pontosan.
1. Igen az atomok részecskék, de az elektronok már nem atomok. Ugye az elektron részecske.
2. Nukleonok: proton és neutron. Nem tudom pontoson, de szerintem -mivel mi is úgy tanultuk- egy elektronra vonatkozik, hogy a tömege hozzájuk képest elhanyagolható.
Viszont, ha egy elhanyagolható, akkor hat elhanyagolható még mindig elhanyagolható... xD Szóval a felhő tömege is elhanyagolható, szerintem.
3. Mert ez volt a legtalálóbb.
Nem tudok mást mondani rá. :S
4. A tömegszám a neutronszám és a protonszám összege.
A rendszám egyenlő a protonszámmal (de az elektronszámmal is).
Tehát ha kivonjuk a tömegszámból a rendszámot, igen, tényleg a neutronszámot kapjuk.
Remélem segíthettem,
üdv, egy alkimista.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!