Biologiailag mi a kulonbseg a zoldseg es gyumolcs kozott?
Bocs most azt hiszitek egy unatkozo idiota hulyegyerek vagyok,de eddig meg senki(meg a biotanarno sem)nem tudott valaszt adni.
Legyszi ne ird hogy logikus.Gondolj arra hogy talalsz egy uj nobvenyt>honnan tudod hogy zoldseg vagy gyumolcs-e?
Kosz.
A Wikipedia szerint:
ZÖLDSÉG:
A zöldség kifejezés konyhaművészeti műszó. Definíciója nem tudományos igényű, nagyrészt önkényes és szubjektív.
A lágyszárú növények bármelyik részét, ami emberi fogyasztásra alkalmas, zöldségnek nevezhetünk, kivéve a gabonaféléket, az olajos magvakat, fűszereket és a konyhai értelemben vett gyümölcsöket. A gombákat is zöldségeknek szokás tekinteni, holott azok teljesen más biológiai kategóriába tartoznak (valamikor a növények alá sorolták őket).
GYÜMÖLCS:
A gyümölcs szó gazdasági, felhasználói fogalom. Gyümölcsnek általában az emberi fogyasztásra nyersen és frissen alkalmas terméseket és álterméseket tekintik.
A köznyelv többnyire megszorítóbb értelmű, és csak a fás növényeken termő gyümölcsöt tekinti gyümölcsnek, (az édes ízt is társítja), míg a tágabb definícióba beleférnek a dinnyék, de akár a frissen fogyasztott paradicsom is.
A lágyszárú, egyéves növény frissen és nyersen fogyasztható terméseit tehát innen nézve inkább gyümölcsnek, a termesztéstechnológia felől inkább zöldségnek szokás nevezni. (A gyakorlatias választóvonal leginkább az, hogy az adott kultúrkörben jellemzően inkább nyersen, vagy főzve-sütve fogyasztják-e.)
A botanika szemszögéből nézve a gyümölcsök többnyire a megtermékenyített virágból származnak. A zöldségek a növények más részeiből alakulnak ki. Ilyen értelemben a paprika, a paradicsom, a cukkini, a tök és az uborka gyümölcsnek minősül, míg a rebarbara zöldségnek.
A gyümölcsökre az is jellemző, hogy különösen sok vitamint, ballasztanyagot, gyümölcssavat, gyümölcscukrot, ásványi anyagot és cserzőanyagot tartalmaznak. A gyümölcsök és a zöldségek között csak nagyon nehezen lehetséges egészen egyértelmű különbséget tenni, rendszerint azonban a gyömölcsök cukortartalma magasabb. Gyümölcsönként, helyenként, az időjárás függvényében, és a tárolástól függően a fent felsorolt anyagok gyümölcsökben megtalálható összetétele nagyon eltérő lehet.
Szerintem a gyümölcsök jóval több szénhidrátot(cukrot) tartalmaznak mint a zöldségek. Némelyik kevesebbet(citrom),valamelyik többet(banán)de alapvetően több kalóriát tartalmaznak mint a zöldségek.
Jellemzően a gyümölcs a magjaival együtt "adja egyfajta ajándékként" a természetben ritkán előforduló gazdag energiaforrást a cukrot,cserébe a magjait távolabbra való szállításért cserébe(mindenféle állatoknak az ürülékével)
Kosz mindenkinek,foleg a harmadiknak.
Arra a kovetkeztetesre jutottam hogy nincs is kulonbseg csak kitalaltak hogy legyen mivel szorakozni....''egyertelmuen nem lehet elkuloniteni oket''
Koszi szepen >mostmar nem halok meg hulyen!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!