Miért van az, hogy a sík felületre α szögben eső fény a beesés szögével egyenlő szögben verődik vissza (pontosabban 180 fok mínusz α szögben)?
Egyszer egy geometria feladatra éppen ezt válaszoltam:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__hazife..
Tehát a fény a legrövidebb idő alatt "ér oda". Tükör esetén ez egyben a legrövidebb út is. ( Fénytörésnél ez nem a legrövidebb út!)
Ezt értem (eddig is tudtam, amivel nem a válaszodat akarom leszólni), de honnan tudja a fény, hogy melyik a legrövidebb (vagy fénytörésnél a leggyorsabb) út?
Ugye van az elmélet, hogy a fény minden irányban halad (még visszafelé is), de azok a pályák, amelyek a leggyorsabb útnál lassúbbak, kölcsönösen kioltják egymást. Ezzel csak az a gondom, hogy ideális esetben (vagyis ha eltekintünk a veszteségektől) makroszkopikus testeknél is így történik, holott azoknál már nemigen lehet szó interferenciáról.
Létezik más magyarázat is a fény esetére?
Tehát te valami mélyebb magyarázatot szeretnél?
A megoldást itt nem tudom neked leírni, mert egyrészt nekem is utána kellene nézni a részleteknek, másrészt ez a felület nem alkalmas rá, de:
Ha felírod a Maxwell-egyenleteket az elektromágneses hullámterjedésre, vagyis megoldod a sugárzási tér tér- és időfüggő egyenleteit, akkor ki fog adódni belőle. Lesz benne (az egyenletekben és a megoldásban) egy belső szimmetria, ami végül a kérdésedben megfogalmazott szimmetriát fogja adni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!