Ha az édesanyám szeme kék, és az édesapám szeme barna, akkor miért dominál az én szememben a zöld? Mennyi esély volt erre a születésemnél?
Egy kérdéshez ezt kommentáltam, most bemásolom:
Szia. Hát nem tudok sokat segíteni, de az én családomban van egy furcsa eset (meg a barátnőm családjában is - ugyanis mindkettőnknek zöld a szeme). Vagyis én hazudnék, hogy tiszta zöld a szemem, ugyanis a pupillám körül világosbarna árnyalat van, de egyébként a zöld árnyalat dominál. A barátnőmnek viszont tiszta zöld :D. Minkettőnk édesanyjának kék a szeme, édesapánknak pedig barna. Egészen a déd felmenőkig tudom, hogy mindenki másnak a családban kék és barna a szeme (de több kékszemű tag van xD)én vagyok az egyedüli zöld szemű. Viszont nekem csak szűrt fényben látszódik a zöld dominálása. Félhomályban világosbarna a szemem, napfényben vagy nagyon erős fényben pedig már annyira sárga, hogy semmi se látszik a zöldes árnyalatból. Végülis akkor nem nagyon vagyok tisztában, hogy a barnához vagy a zöldhöz vagyok közelebb... Egyébként megintcsak érdekes, hogy a nagymamámnak kék, a nagypapámnak barna szeme van. Apukám pedig tiszta barna, keresztapukám (öccse) pedig tiszta kék szemmel született. :D
/Egyébként a kérdés az volt: Hogyan öröklődik a zöld szemszín?/
Fantasztikus,hogy mennyi hülyeséget képesek leírni egyesek! :)
Ha nem értenek a dologhoz,miért írnak választ?
A sötétebb(fekete-barna) szemszín a világossal szemben mindig domináns(uralkodó).A világosabbak recesszívek(lappangó) a feketével szemben.A kék,szürke és a zöldes szemszínek egymás közt intermedier(átmeneti)módon öröklődnek,így különféle színárnyalatok is keletkezhetnek.Egy kék szemű házaspárnak nem születhet barna vagy fekete szemszínű gyereke,de egy barna szemszínű párnak születhet kék-zöld-szürke-stb. szemű gyereke.
Tehát a POSTÁS kizárva!!!!!!
GRATULÁLOK!!!
Még pár ilyen hozzászólás,és családokat tesztek tönkre!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!